Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe to rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy zmagają się z nietolerancjami pokarmowymi lub z wyboru unikają składników zwierzęcych w diecie.

Reklama

Bezglutenowe ciasto marchewkowe bez laktozy i jajek, za to bogate w suszone owoce i orzechy to świetny pomysł na zdrowy i smaczny deser dla osób, które na co dzień zmagają się z długą listą spożywczych wyrzeczeń.

Bezglutenowe ciasto marchewkowe – prosty przepis na wyśmienitą przekąskę

Czas przygotowania: ok. 80 minut

Poziom trudności: łatwy

Zobacz także

Liczba porcji: około 10

Potrzebna będzie mała keksówka lub tortownica

Składniki na ciasto marchewkowe bez glutenu:

  • 1 szklanka mąki gryczanej – można ją łatwo przygotować samemu blendując około 2 szklanek surowej kaszy gryczanej,
  • 500 g startej drobno marchewki,
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki mleka sojowego lub kokosowego,
  • 1 szklanka wymieszanych suszonych owoców, np. moreli, żurawiny, rodzynek,
  • 0, 25 szklanki wiórków kokosowych,
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich lub migdałów,
  • 0,5 szklanki drobno posiekanych suszonych daktyli,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • cukier puder do dekoracji (opcjonalnie),
  • szczypta soli.

Jeżeli forma do pieczenia ciasta nie jest silikonowa lub teflonowa, należy ją posmarować niewielką ilością oleju i posypać płatkami owsianymi.

Sposób przygotowania bezglutenowego ciasta marchewkowego:

1. Wszystkie suszone owoce wsyp do miseczki i zalej mlekiem sojowym/kokosowym – i wstaw na 20 minut do lodówki.

2. Zmieszaj startą marchewkę z wiórkami kokosowymi, dodaj mleko z bakaliami, sok z cytryny, olej, orzechy i ocet. Włącz piekarnik i ustaw na 180 stopni Celsjusza.

3. Do osobnej większej miski przesiej mąkę i cynamon, dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj do tego mokre składniki i dokładnie wymieszaj.

4. Przelej ciasto do keksówki lub tortownicy – jeżeli nie są teflonowe lub silikonowe koniecznie nasmaruj je olejem i posyp płatkami owsianymi.

5. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 40-60 minut.

6. Wystudzone bezglutenowe ciasto marchewkowe posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama