Bataty, znane też jako wilce ziemniaczane i słodkie ziemniaki, nadają się do przygotowania dietetycznych frytek lub jako dodatek do dań z grilla. Słodkie ziemniaki wybornie smakują w towarzystwie ziół, czosnku lub soli morskiej.

Reklama

Bataty mają słodkawy smak. Nadają się m.in. do przygotowywania ciast, chipsów, zup i zapiekanek.

Przepis na dietetyczne frytki z batatów

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • ostrego noża,
  • deski do krojenia,
  • miski,
  • blachy i papieru do pieczenia.

Składniki:

  • 1 kilogram batatów,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • do smaku: sól morska lub ulubione zioła.

Sposób wykonania:

  • Bataty dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą i osusz.
  • Ostrym nożem pokrój słodkie ziemniaki w paseczki i przełóż do miski.
  • Bataty oprósz solą morską lub ulubionymi ziołami i polej oliwą z oliwek.
  • Całość wymieszaj dłonią.
  • Surowe frytki wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220ºC.
  • Frytki z batatów piecz aż się zarumienią (około 25 minut).
  • Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego!

Bataty z grilla z serem i prosciutto

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • tarki.

Składniki:

  • 4 bataty,
  • 10 dag szynki prosciutto,
  • 10 dag żółtego sera (w kawałku),
  • 2 papryczki chili (najlepiej zielona i czerwona),
  • pół pęczka dymki,
  • szczypta soli morskiej, pieprzu i mielonej słodkiej papryki,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek.

Sposób wykonania:

  • Bataty dokładnie umyj i pokrój w podłużne plastry o szerokości ok. 2 cm.
  • Plastry natrzyj oliwą z oliwek i oprósz solą morską.
  • Słodkie ziemniaki ułóż na ruszcie i piecz do czasu aż zmiękną.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • Papryczki chili i dymkę umyj i posiekaj na drobno.
  • Na upieczonym plastrze słodkiego ziemniaka połóż szynkę i posyp odrobinę żółtego sera.
  • Całość oprósz pieprzem i słodką papryką. Grilluj, do czasu aż ser zacznie się rozpuszczać (około 5-7 minut).
  • Zdejmij bataty z grilla i posyp je posiekaną papryczką chili i dymką.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama