Domowa bagietka czosnkowo-ziołowa – przepis na ciasto drożdżowe i masło czosnkowe

bagietka czosnkowa
Fot. ©rukxstockphoto/Fotolia.com

Pieczywo czosnkowe przygotowuje się z ciasta na bazie drożdży, mąki, wody, mleka i oliwy. Po wyrobieniu masy drożdżowej kroi się ją na 5 równych części i zapieka w piekarniku około 15 minut. Pieczywo nacina się nożem i szczeliny w bułce smaruje masłem czosnkowym. Całość owija się w folię aluminiową i ponownie piecze w piekarniku.

 

Pieczywo czosnkowe to doskonały dodatek do sałatek, np. greckiej lub cezara. Bagietki z czosnkiem można podać do czerwonego barszczu, kremu z groszku, kukurydzy albo brokułów.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: pączki z ziemniakami

Przepis na masło czosnkowe

Masło czosnkowe jest nieodłącznym elementem czosnkowej bagietki. Dodatek najlepiej przygotować z masła o temperaturze pokojowej.

 

Potrzebujesz:

  • małej miski,
  • praski do czosnku.

 

Składniki:

  • 3 łyżki masła roślinnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka pietruszki,
  • 0,5 łyżeczki oregano.

 

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Masło przełóż do miski.
  • Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do naczynia razem z oregano.
  • Pietruszkę drobno posiekaj i dokładnie wymieszaj z resztą składników.

 

Gotowe!

Bagietka czosnkowa – przepis na ciasto drożdżowe

Bagietki można zrobić samodzielnie z ciasta na bazie mąki, drożdży, wody i oleju. W pierwszej kolejności piecze się ciasto, a później dodaje masło czosnkowe i zapieka całość przez kilkanaście minut w piekarniku.

 

Potrzebujesz:

  • miski,
  • sitka,
  • stolnicy,
  • ścierki kuchennej,
  • blachy do pieczenia,
  • noża,
  • foli aluminiowej.

 

Składniki (na 5 bagietek):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki przegotowanej, letniej wody,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

 

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Drożdże połącz z cukrem i mieszaj, aż składniki połączą się.
  • Mąkę przesiej przez sito do miski i dodaj sól, mleko, wodę i oliwę.
  • Wlej rozpuszczone drożdże i wymieszaj z resztą składników.
  • Ciasto wyrabiaj na stolnicy około 5 minut, aż zrobi się jednolite i jędrne.
  • Jeżeli masa będzie się kleić – dodaj mąki, a gdy zrobi się twarda – wlej odrobinę ciepłej wody.
  • Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ścierką i odstaw na godzinę.
  • Podziel masę na 5 równych części.
  • Każdą z nich rozwałkuj dłońmi na kształt podłużnej bagietki.
  • Ciasto połóż na blasze w około 10 centymetrowych odstępach.
  • Natnij bagietki nożem pod kątem 45 stopni (wystarczą 3 nacięcia na jednej).
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza.
  • Piecz bułki około 15 minut.
  • Każdą bagietkę ponacinaj w 2 centymetrowych odstępach, a szczeliny posmaruj masłem czosnkowym.
  • Pieczywo zawiń w folię aluminiową.
  • Piecz bagietki w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez kwadrans.
  • Wyjmij pieczywo z folii.
  • Bagietki najlepiej smakują na ciepło.

 

Smacznego!

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady