Jak jeść awokado i jak wybrać najlepsze owoce? Przepisy na dania z awokado

Jak jeść awokado
Fot. © ivanmateev/Fotolia.com

Na awokado przepisy są proste, a efekty pyszne i zdrowe, większość z receptur nie wymaga obróbki cieplnej. Awokado to owoc, który ma właściwości zdrowotne. Obniża cholesterol, poprawia stan cery, chroni układ sercowo-naczyniowy i pozytywnie wpływa na układ nerwowy.

Żeby sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe, należy lekko nacisnąć je w górnej części – w tej, gdzie łączy się z gałązką, czyli węższej. Owoc powinien być lekko miękki.

Jak jeść awokado? Obieranie i krojenie

Awokado po przyniesieniu do domu należy dokładnie umyć, a następnie rozciąć je na pół wzdłuż. Powstałe w ten sposób dwie połówki awokado należy ująć w dłonie i przekręcić w przeciwnych kierunkach. W ten sposób odsłania się pestkę, którą należy usunąć.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sernik wiedeński

 

Awokado można obrać lub wydrążyć. Od dojrzałego owocu skórka powinna odchodzić obierana palcami, pierwsze nacięcie można wykonać nożem. W ten sposób uzyskuje się zwarty kawałek, który można pokroić w kostkę czy plastry. Jeśli awokado ma być rozdrobnione na masę, można je wydrążyć z łupiny łyżeczką.

 

Po obraniu miąższ należy skropić odrobiną soku z cytryny lub limonki, ponieważ awokado bardzo szybko utlenia się i przybiera ciemny, brązowy kolor.

Przepisy z awokado: pasta, kanapka, sałatka

Pasta z awokado, czyli guacamole, to danie kuchni meksykańskiej. Podstawowy przepis zawiera tylko rozdrobniony miąższ z awokado, sól i sok z limonki. Do guacamole można dodać też ząbek czosnku, drobno posiekane cebulę, papryczkę chili, kolendrę czy pomidory. Składniki wystarczy wymieszać i doprawić. Pasta z awokado najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami, chipsami z tortilli lub jako dodatek do dań na gorąco takich jak burito czy pieczony kurczak.

 

Przepis na kanapkę z awokado także jest prosty. Wystarczy na dowolnym pieczywie położyć kilka plasterków awokado lub guacamole, a na wierzchu ułożyć jajko na twardo pokrojone w plastry. Kanapkę można posypać czarnym pieprzem.

 

Awokado jest też znakomitym dodatkiem do sałatki ze świeżych warzyw z dodatkiem grillowanego kurczaka czy jajek. Miąższ należy pokroić w kostkę lub plastry wedle uznania i ułożyć awokado na mieszance zielonych sałat z dodatkiem pomidorów, cebulki, papryki i ewentualnie ogórka. Całość należy polać sosem winegret lub innym ulubionym. Do sałatki według różnych przepisów można dodać też upieczoną lub usmażoną pierś z kurczaka, jajka na twardo lub w koszulce oraz ser mozzarella.

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady