Przepisy na zupy: rozgrzewająca zupa krem z kalarepy na bazie warzywnego bulionu

Aromatyczna zupa krem z kalarepy - przepis
Fot. © Heike Rau/Adobe Stock

Krem z kalarepy to pomysł na obiad lekki, rozgrzewający i jednocześnie pożywny. Danie przygotowuje się do bazie warzywnego bulionu, ziemniaków i kalarepy. Gdy warzywa będą miękkie, całość wystarczy zblendować, aż do uzyskania kremowej konsystencji zupy i doprawić: solą, pieprzem, sokiem cytrynowym oraz skórką startą z limonki.

 

Kalarepa to warzywo kapustne o dość charakterystycznym, wyrazistym smaku. Na surowo doskonale smakuje z dipem czosnkowym lub jako dodatek do surówek, z kolei gotowana - sprawdzi się jako gęsta, kremowa i rozgrzewająca zupa krem - idealna na jesień i zimę.

Zupa krem z kalarepy - przepis, krok po kroku

Krem z kalarepy to pomysł na jesienno-zimowy obiad. Zupa posmakuje również osobom, które nie jedzą mięsa, ponieważ potrawa powstaje na bazie bulionu z takich warzyw, jak: marchew, pietruszka, por, seler, koper włoski, cebula.

 

Potrzebujesz:

  • średniej wielkości garnka,
  • blendera,
  • praski do czosnku,
  • patelni.

 

Składniki:

  • 1 l domowego bulionu warzywnego,
  • 3 kalarepy,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml gęstej śmietany (możesz ją zastąpić jogurtem greckim),
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • skórka starta z limonki (opcjonalnie).

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj bulion warzywny i dodaj do niego kalarepę i ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki.
  • Gotuj całość, aż warzywa będą miękkie (ok. 20 minut).
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane.
  • Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmaż go, aż się zarumieni na złoty kolor.
  • Przełóż zawartość patelni do bulionu.
  • Zdejmij garnek z zupą z ognia i za pomocą blendera zmiksuj całość na gładki krem.
  • Dodaj sok z cytryny, śmietanę oraz odrobinę skórki startej z limonki (opcjonalnie).
  • Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

Smacznego!

 

Zupa doskonale smakuje podana ze świeżą kolendrą oraz skropiona niewielką ilością oleju sezamowego. Krem z kalarepy można również podać z chrupiącymi grzankami, które można wykonać samodzielnie z pieczywa, czosnku oraz ulubionych ziół. Zupa ładnie prezentuje się w małych miseczkach, ozdobiona niewielką ilością śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.

 

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje