Odmładza, orzeźwia i leczy wypryski – pyszny i zdrowy sok z arbuza idealny na letnie dni

Butelki soku z arbuza.
Fot. ©Sunny Forest/Fotolia.com

Arbuz to owoc, który ma jedynie 36 kalorii w 100 g. Idealnie nawadnia i wspomaga funkcjonowanie nerek. Opóźnia starzenie się organizmu oraz poprawia stan skóry. Aby przygotować sok, wystarczy zblendować lub zmiksować miąższ z owocu.

 

Sok z arbuza ma słodki smak, a mimo to skutecznie nawadnia i dodatkowo – orzeźwia. Napój najlepiej podawać schłodzony, np. z dodatkiem soku z cytryny. Doskonale smakuje także z listkami świeżej mięty, które dają dodatkowy efekt chłodzący, co jest szczególnie ważne w lecie.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: pączki-murzynki

 

Sok z arbuza – właściwości

 

Arbuz to owoc, który składa się w większości z wody, dzięki czemu doskonale wpływa na pracę nerek. Działa moczopędnie i wspomaga leczenie infekcji układu moczowego. Arbuz zawiera jedynie 36 kalorii w 100 g. Sok z tego letniego owocu ma też inne cenne właściwości:

  • działa jak przeciwutleniacz – zawdzięcza to likopenowi, który nadaje owocowi czerwony kolor, opóźnia procesy starzenia się i zapobiega negatywnym skutkom opalania;
  • pomaga w leczeniu stanów zapalnych skóry i wyprysków – również dzięki zawartości likopenu;
  • poprawia stan skóry dzięki zawartości witamin A i C;
  • zapobiega powstawaniu zmarszczek i działa ściągająco, na co wpływają enzymy oraz witamina A, która zwiększa ilość substancji odżywczych i tlenu przedostających się do skóry;
  • zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału serca – także za sprawą witamin A i C;
  • poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego przez rozszerzenie naczyń krwionośnych – sprawia to cytrulina;
  • wspomaga działanie układu odpornościowego – także za pomocą cytruliny;
  • zwiększa odżywienie i ukrwienie mięśni oraz poprawia ich wytrzymałość – na to również wpływa cytrulina;
  • uzupełnia poziom elektrolitów w organizmie – arbuz zawiera m.in. potas, który obniża ciśnienie krwi, zmniejszając stężenie sodu.

 

Sok z arbuza – jak zrobić?

 

Sok z arbuza można zrobić, używając wyciskarki. Najpierw z owocu trzeba pozbyć się skóry, a następnie pokroić go na niewielkie cząstki i umieścić we wnętrzu urządzenia. Wyciskarkę z powodzeniem zastąpi też mikser. Wycięcie w skórze otworu na blender ręczny i zmiksowanie miąższu wewnątrz owocu to kolejny ciekawy sposób na uzyskanie pysznego soku z arbuza, idealnego na letnie dni.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje