Alkohol na święta – czy można go pić? Przepisy na aromatyczne i rozgrzewające świąteczne trunki domowej roboty

likier pomarańczowy w szklance
Fot. ©smspsy/Fotolia.com

Picie alkoholu w święta – choć wzbudza kontrowersje ze względów religijnych – w symbolicznych ilościach jest zalecane, bo poprawia trawienie. Kiedy pochłaniamy ciężkie potrawy, żołądek potrafi odmówić posłuszeństwa. Wtedy z pomocą przychodzi lampka wina albo… kieliszek nalewki pomarańczowej.

Z badań CBOS przeprowadzonych w 2010 roku wynika, że blisko 62% Polaków stawia alkohol na świątecznym stole. Jeszcze więcej za najważniejsze w Bożym Narodzeniu uważa spędzenie czasu z rodziną na wspólnym biesiadowaniu.

Tradycje związane z serwowaniem alkoholu na święta

Co prawda nie ma oficjalnego zakazu picia alkoholu w święta, ale Kościół przestrzega przed stawianiem butelki na honorowym miejscu wigilijnego stołu, by spotkanie rodzinne przebiegało w atmosferze godnej obchodów pamiątki narodzin Chrystusa. Od najdawniejszych czasów uczty świąteczne miały funkcję rytualną – ludzie gromadzili się, by podziękować za dobre zbiory i zapewnić sobie przetrwanie zimy w dostatku. Przedwieczne wierzenia związane z pokarmami ugruntowały symbolikę 12 potraw wigilijnych. Do picia w Boże Narodzenie prócz wina – silnie związanego z chrześcijaństwem – serwowano trunki z dodatkiem cytrusów i przypraw korzennych, które kojarzyły się z Bliskim Wschodem, gdzie położna jest Jerozolima, a poza tym były towarami luksusowymi. W Wielkiej Brytanii powstała tradycja przygotowywania specjalnego alkoholu świątecznego wassail (grzańca z cydru). Chodzenie od domu do domu ze śpiewem na ustach i z gorącą misą tego napoju zapoczątkowało zwyczaj kolędowania. W Polsce w tym czasie królowały nalewki świąteczne (dawniej: koriały) i likiery – moda na nie przywędrowała do kraju wraz z królem Henrykiem Walezym. Ich receptury przekazywane były z pokolenia na pokolenie.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: puree z batatów

Likier cynamonowy – przepis

Tym, co daje namiastkę staropolskich czasów, a jednocześnie dzięki doskonałemu aromatowi kojarzy się ze świętami, jest likier cynamonowy. Aby zrobić go samodzielnie, nie potrzeba wiele czasu ani wysiłku.

Składniki:

  • laska cynamonu,
  • 2 goździki,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • 250 ml wódki,
  • 125 ml brandy,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki wody,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  • Cynamon, goździki i kolendrę przez 2 tygodnie maceruj (namaczaj) w mieszance wódki i brandy.
  • Z wody, cukru i soku z cytryny przygotuj syrop: zagotuj wodę, po czym wsyp do niej cukier i doprowadź do ponownego wrzenia; dodaj sok z cytryny i wystudź.
  • Alkohol odfiltruj, wymieszaj z syropem cukrowym i odstaw na tydzień, po czym delektuj się smakiem likieru cynamonowego.

Nalewka pomarańczowa – przepis

Wśród nalewek świątecznych króluje pomarańczowa – nie tylko dlatego, że zima w Polsce to sezon na cytrusy, lecz także z powodu właściwości zdrowotnych pomarańczy, które są źródłem błonnika i stymulują procesy trawienia.

Składniki:

  • litr spirytusu,
  • 7 pomarańczy,
  • 6 goździków,
  • szklanka miodu,
  • szklanka wody,
  • 30 g świeżego imbiru.

Sposób przygotowania:

  • Sparz pomarańcze wrzątkiem, następnie zaś zetrzyj skórkę pomarańczową na tarce, a z owoców wyciśnij sok.
  • Do soku pomarańczowego dodaj skórkę, imbir i goździki, po czym zalej wszystko spirytusem i odstaw w chłodne miejsce na tydzień
  • Po tygodniu zagotuj wodę z miodem. Kiedy powstanie syrop, dodaj go do alkoholu.
  • Trzymaj nalewkę w chłodnym miejscu jeszcze przez 10 dni i codziennie wstrząsaj zamkniętym naczyniem, w którym ją przechowujesz.
  • Postaw aromatyczny trunek na świątecznym stole, najlepiej w dekoracyjnej butelce.

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady