Walentynkowe babeczki i muffinki – w wersji karmelowej, bezglutenowej, wegańskiej (bez tłuszczu) i z kremem

Muffinki z kremem na walentynki
Fot. ©olyina/Fotolia.com

Babeczki walentynkowe to znakomita przekąska, która dodatkowo może być miłym podarunkiem dla najbliższych. Warto przystroić ciasteczka w serduszkowe motywy oraz oprószyć przyprawami uważanymi za afrodyzjaki, takimi jak: chili, cynamon, kardamon i imbir. 

 

Ciekawym elementem wizualnym w tego typu smakołykach będzie użycie kolorowych papilotek jednobarwnych lub w motywy: ze zwierzątkami, serduszkami lub kolorowymi paseczkami. Do zdobienia można wykorzystać błyszczące perełki cukiernicze, lukier, bitą śmietanę i kandyzowane owoce, np. wiśnie.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa fasolowa

Przepis na karmelowe muffinki walentynkowe 

Składniki na około 20 muffinek:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia,
  • 2 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 1 łyżeczka cynamonu do dekoracji,
  • 6 łyżek masy kajmakowej do ciasta i 1 łyżka do dekoracji.

 

Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 50 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Zmieszaj wszystkie suche składniki, dodaj jajka, masę kajmakową i masło i dokładnie wymieszaj mikserem.
  • Przełóż ciasto do papilotek umieszczonych na formie do muffinek do ¾ wysokości.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
  • Ostudzone muffinki dekoruj kleksem masy kajmakowej i cynamonem. 

 

Smacznego!

Przepis na bezglutenowe i mocno czekoladowe babeczki walentynkowe z chili 

Składniki na około 30 babeczek:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • pół szklanki sypkiego kakao,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • szczypta sproszkowanego chili do dekoracji,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (o minimum 70 % zawartości kakao),
  • 1/3 szklanki oleju, np. rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka zimnego mleka.

 

Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 60 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Czekoladę zetrzyj na tarce i wymieszaj z mąką i sodą. 
  • W osobnej misce ubij jajka z cukrem do momentu, aż masa stanie się biała. 
  • Połącz masę cukrowo-jajeczną z mąką i czekoladą i dokładnie wymieszaj, stopniowo dodając olej.
  • Do powstałej masy wsyp kakao i miksuj powoli, wlewając mleko.
  • Przełóż ciasto do papilotek umieszczonych na formie do babeczek do ¾ wysokości.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
  • Ostudzone babeczki udekoruj chili. 

 

Smacznego!

Przepis na walentynkowe i wegańskie muffinki z bananami bez tłuszczu

Składniki na około 30 muffinek:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 średniej wielkości, bardzo dojrzałe banany,
  • półtorej szklanki mleka roślinnego, np. sojowego, migdałowego lub ryżowego,
  • pół szklanki cukru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki kardamonu i cukier puder do dekoracji,
  • 1 opakowanie cukru z ekstraktem z wanilii.

 

Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 45 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgnieć banana widelcem lub zblenduj go z mlekiem i dodaj pozostałe składniki. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
  • Przełóż ciasto do papilotek umieszczonych na formie do babeczek do ¾ wysokości.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
  • Ostudzone muffinki udekoruj kardamonem i cukrem pudrem. 

 

Smacznego!

Przepis na babeczki walentynkowe z kremem kokosowym i wiśniami

Składniki na około 12 babeczek:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki kukurydzianej,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 130 ml oleju rzepakowego,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • 100 g dżemu lub konfitury wiśniowej,
  • puszka kandyzowanych wiśni do dekoracji.

 

Składniki na krem do babeczek:

  • 1 puszka (150 g) mleka kokosowego, włóż puszkę na około 3 godziny do zamrażalnika, dzięki temu szybciej się ubije,
  • 50 g cukru pudru.

 

Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 75 minut

 

Sposób przygotowania babeczek:

  • Wymieszaj wszystkie składniki i zmiksuj na gładka masę.
  • Przełóż ciasto do papilotek umieszczonych na formie do babeczek do ¾ wysokości.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
  •  

Sposób przygotowania kremu do babeczek:

  • Ubij mleko kokosowe z cukrem na sztywna masę, przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka śniadaniowego (zrób na rogu małą dziurkę).
  • Udekoruj obficie każdą, ostudzoną babeczkę kokosowym kremem i kandyzowaną wiśnią.

 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje