Wegańskie leczo przyrządzone z młodej kapusty.
©ambrozinio/Fotolia.com

Sezon na młodą kapustę rozpoczyna się na początku maja. Warto wtedy korzystać z młodych, soczystych listków tego warzywa, które świetnie sprawdzają się jako składnik sałatki, leczo, a nawet kotlecików. Ze smakiem młodej kapusty najlepiej komponuje się świeży koper i szczypiorek.

 

Wegańskie dania z młodej kapusty są sycące, pyszne i lekkie. Stanowią idealny posiłek, np. niskokaloryczną kolację oraz są wyśmienitym dodatkiem do innych potraw. Kapustę bardzo trudno dosolić i łatwo przesolić, dlatego najlepiej uważać z tym dodatkiem w trakcie gotowania.

 

Kolorowe wegańskie leczo z młodej kapusty – przepis

 

Składniki:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 biała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 średnia główka młodej kapusty,
  • pęczek szczypiorku,
  • duży pęczek koperku,
  • pół szklanki wody lub bulionu warzywnego,
  • 3 kuleczki ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj papryki i pokrój je w piórka.
  • Usuń zewnętrzne liście z kapusty i poszatkuj ją w paski.
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na gorącym tłuszczu. Dodaj szczypior, paprykę i smaż wszystko około 5 minut.
  • Wsyp kapustę, wlej wodę, dodaj przyprawy i sól. Duś całość na małym ogniu, często mieszając, aż kapusta zmięknie (około 25 minut).
  • Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go pod koniec duszenia. Zdejmij rondelek z gazu, wsyp koperek i dosól do smaku.

 

Przygotowana w ten sposób młoda kapusta wyśmienicie smakuje z młodymi gotowanymi ziemniakami lub pajdą ulubionego pieczywa.

 

Przepis na dietetyczne, pieczone, wegańskie kotlety z młodej kapusty

 

Składniki:

  • pół średniej główki młodej kapusty,
  • duży pęczek bardzo drobno posiekanego kopru,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • pół szklanki mąki owsianej (można ją zrobić, blendując płatki owsiane),
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub starte na tarce,
  • szczypta pieprzu.

 

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Poszatkuj bardzo drobno kapustę lub zetrzyj ją na tarce, włóż do dużej miski i delikatnie posól. Wymieszaj całość dłońmi, lekko ugniatając. Odstaw na 15 minut, by kapusta puściła sok i zmiękła.
  • W drugiej misce połącz wszystkie pozostałe składniki. Pamiętaj o odsączeniu cieciorki, ale nie wylewaj wody (aquafaby) – jeżeli masa będzie zbyt gęsta, to idealny „rozcieńczacz”. Zblenduj wszystko na gładka masę.
  • Odciśnij kapustę z soku i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Odstaw na kilka minut, by płatki i siemię wchłonęły wodę.
  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
  • Nasmarowanymi olejem dłońmi formuj małe kotlety i układaj je na blaszce lub papierze do pieczenia. Włóż kotlety do piekarnika na około 10 minut, po tym czasie przewróć je delikatnie na drugą stronę i piecz przez kolejne 10 minut.

 

Kotlety z młodej kapusty smakują doskonale z lekką sałatką np. mizerią lub czipsami z jarmużu. Są również doskonałe jako wegańskie burgery.

 

Wegańska sałatka z młodej kapusty blanszowanej w occie balsamicznym - przepis

 

Składniki:

  • 1/3 główki młodej kapusty,
  • pół litra wrzątku,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika,
  • 1 łyżka orzechów ziemnych,
  • 1 łyżka nasion chia,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • pół kilograma pomidorków koktajlowych lub cherry,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • starty na tarce ząbek czosnku,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • szczypta chili,
  • pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: około 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Poszatkuj drobno kapustę, wlej do wrzątku ocet, wsyp cukier i wrzuć kapustę na 2 minuty. Odcedź i ostudź.
  • W małej miseczce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, chili i czosnek.
  • Rozgnieć widelcem awokado i połącz z przygotowanym sezamowym sosem.
  • Przekrój pomidorki na połówki i wsyp je do dużej miski, razem z kapustą i odsączoną z zalewy kukurydzą. Dodaj pestki, orzechy, nasiona chia i polej całość dipem.

 

Sałatka z blanszowanej w occie balsamicznym młodej kapusty to idealny dodatek do pierogów, kopytek lub kotletów ziemniaczanych. Sprawdza się też jako pyszna przekąska lub drugie śniadanie.

 

Smacznego!

Więcej na temat warzywa obiady kolacje