3 wegańskie przepisy potrawy z młodej kapusty: sałatka, kotlety i leczo

Wegańskie leczo przyrządzone z młodej kapusty.
Fot. ©ambrozinio/Fotolia.com

Sezon na młodą kapustę rozpoczyna się na początku maja. Warto wtedy korzystać z młodych, soczystych listków tego warzywa, które świetnie sprawdzają się jako składnik sałatki, leczo, a nawet kotlecików. Ze smakiem młodej kapusty najlepiej komponuje się świeży koper i szczypiorek.

 

Wegańskie dania z młodej kapusty są sycące, pyszne i lekkie. Stanowią idealny posiłek, np. niskokaloryczną kolację oraz są wyśmienitym dodatkiem do innych potraw. Kapustę bardzo trudno dosolić i łatwo przesolić, dlatego najlepiej uważać z tym dodatkiem w trakcie gotowania.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: lasagne bolognese podlana winem

 

Kolorowe wegańskie leczo z młodej kapusty – przepis

 

Składniki:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 biała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 średnia główka młodej kapusty,
  • pęczek szczypiorku,
  • duży pęczek koperku,
  • pół szklanki wody lub bulionu warzywnego,
  • 3 kuleczki ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj papryki i pokrój je w piórka.
  • Usuń zewnętrzne liście z kapusty i poszatkuj ją w paski.
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na gorącym tłuszczu. Dodaj szczypior, paprykę i smaż wszystko około 5 minut.
  • Wsyp kapustę, wlej wodę, dodaj przyprawy i sól. Duś całość na małym ogniu, często mieszając, aż kapusta zmięknie (około 25 minut).
  • Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go pod koniec duszenia. Zdejmij rondelek z gazu, wsyp koperek i dosól do smaku.

 

Przygotowana w ten sposób młoda kapusta wyśmienicie smakuje z młodymi gotowanymi ziemniakami lub pajdą ulubionego pieczywa.

 

Przepis na dietetyczne, pieczone, wegańskie kotlety z młodej kapusty

 

Składniki:

  • pół średniej główki młodej kapusty,
  • duży pęczek bardzo drobno posiekanego kopru,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • pół szklanki mąki owsianej (można ją zrobić, blendując płatki owsiane),
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub starte na tarce,
  • szczypta pieprzu.

 

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Poszatkuj bardzo drobno kapustę lub zetrzyj ją na tarce, włóż do dużej miski i delikatnie posól. Wymieszaj całość dłońmi, lekko ugniatając. Odstaw na 15 minut, by kapusta puściła sok i zmiękła.
  • W drugiej misce połącz wszystkie pozostałe składniki. Pamiętaj o odsączeniu cieciorki, ale nie wylewaj wody (aquafaby) – jeżeli masa będzie zbyt gęsta, to idealny „rozcieńczacz”. Zblenduj wszystko na gładka masę.
  • Odciśnij kapustę z soku i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Odstaw na kilka minut, by płatki i siemię wchłonęły wodę.
  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
  • Nasmarowanymi olejem dłońmi formuj małe kotlety i układaj je na blaszce lub papierze do pieczenia. Włóż kotlety do piekarnika na około 10 minut, po tym czasie przewróć je delikatnie na drugą stronę i piecz przez kolejne 10 minut.

 

Kotlety z młodej kapusty smakują doskonale z lekką sałatką np. mizerią lub czipsami z jarmużu. Są również doskonałe jako wegańskie burgery.

 

Wegańska sałatka z młodej kapusty blanszowanej w occie balsamicznym - przepis

 

Składniki:

  • 1/3 główki młodej kapusty,
  • pół litra wrzątku,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika,
  • 1 łyżka orzechów ziemnych,
  • 1 łyżka nasion chia,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • pół kilograma pomidorków koktajlowych lub cherry,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • starty na tarce ząbek czosnku,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • szczypta chili,
  • pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: około 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Poszatkuj drobno kapustę, wlej do wrzątku ocet, wsyp cukier i wrzuć kapustę na 2 minuty. Odcedź i ostudź.
  • W małej miseczce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, chili i czosnek.
  • Rozgnieć widelcem awokado i połącz z przygotowanym sezamowym sosem.
  • Przekrój pomidorki na połówki i wsyp je do dużej miski, razem z kapustą i odsączoną z zalewy kukurydzą. Dodaj pestki, orzechy, nasiona chia i polej całość dipem.

 

Sałatka z blanszowanej w occie balsamicznym młodej kapusty to idealny dodatek do pierogów, kopytek lub kotletów ziemniaczanych. Sprawdza się też jako pyszna przekąska lub drugie śniadanie.

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje