Pstrąg smakuje pysznie zarówno pieczony, gotowany jak i smażony. Łatwo go przyrządzić w sosie musztardowym, w formie szaszłyków lub ze szpinakiem.

Reklama

Pstrąg jest niskokaloryczny i zawiera duże ilości białka, fosforu, selenu, wapnia, magnezu, żelaza oraz potasu, a także witaminy z grupy B. Jako chuda ryba zawiera mniej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (grupy A, D i E) oraz mniej kwasów omega 3 niż tłuste ryby morskie.

Pstrąg w sosie musztardowym

Filety z pstrąga podawane w sosie musztardowym zachwycają swoim aromatem i smakiem. Idealnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • brytfanny.

Składniki:

  • 4 flety z pstrąga,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 3 łyżki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • bazylia (do smaku),
  • sok z cytryny (do smaku).

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Śmietanę wymieszaj z majonezem i musztardą.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Filety z pstrąga dokładnie obmyj.
  • Polej filety sokiem z cytryny.
  • Oprósz solą, pieprzem, bazylią i mąką.
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
  • Brytfannę wysmaruj oliwą i połóż pstrąga.
  • Piecz przez 20 minut.
  • Podawaj z sosem musztardowym.

Smacznego!

Szaszłyki ze pstrąga i cukinii

Szaszłyki nadziewane pstrągiem i cukinią w sosie cytrynowo-ziołowym podaje się z ryżem lub bagietką. Są niezwykle delikatne w smaku – idealne na szybki i lekki posiłek.

Potrzebujesz:

  • patyki do szaszłyków,
  • rusztu lub patelni.

Składniki:

  • 350 g filetu ze pstrąga,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół cytryny,
  • 200 g cukinii,
  • bazylia (do smaku),
  • oregano (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Czas przygotowania: 20 minut (30 minut oczekiwania)

Stopień trudności: łatwe

  • Sposób przygotowania:
  • Wyciśnij z połówki cytryny sok.
  • Wymieszaj go z oliwą z oliwek i przyprawami.
  • Pstrąga pokrój w kostki i obtocz w marynacie.
  • Odłóż rybę na pół godziny.
  • Cukinię pokrój w półplasterki.
  • Patyki nadziewaj na przemian cukinią i pstrągiem.
  • Piecz na ruszcie lub patelni przez około 10 minut. Gotowe.

Smacznego!

Pstrąg ze szpinakiem z ziemniaczanym pureé

Ryba z dodatkiem szpinaku jest niesamowicie zdrowa. Podawana z ziemniaczanym pureé zaspokoi podniebienie każdego głodomora.

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • sita.

Składniki:

  • 2 całe pstrągi,
  • 150 g szpinaku w liściach,
  • 1 czerwona cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cebule dymki,
  • 200 g ziemniaków,
  • 100 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 1 cytryna,
  • 50 g mąki,
  • 15 pomidorów koktajlowych,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • oliwa z oliwek (do smaku i smażenia).

Czas przygotowania: 20 minut (30 minut oczekiwania)

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Obierz ziemniaki.
  • Gotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  • Ziemniaki odcedź.
  • Dodaj do nich łyżkę masła i posól.
  • Pokrój cebulę dymkę i wrzuć do ziemniaków.
  • Wlej trochę mleka i zagnieć całość.
  • Pstrąga wypatrosz i oczyść z łusek.
  • Usuń ości.
  • Wypłucz filety.
  • Oprósz je solą i pieprzem.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i smaż rybę.
  • Dopraw czosnkiem i sokiem z cytryny.
  • Cebulę i czosnek pokrój.
  • Na nowej patelni zeszklij je.
  • Dodaj do pomidorków i szpinaku.
  • Smaż, aż wyparuje woda.
  • Na talerz wyłóż ziemniaki, a na nie rybę.
  • Polej wszystko sosem z patelni. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama