Przepis na dania z ciecierzycy – sałatkę, kotlety i chili con carne

Chili con Carne
Fot. ©Fischer Food Design/Fotolia

Surową ciecierzycę należy namoczyć na dzień przed przyrządzeniem. Smakuje idealnie jako dodatek do dań kuchni Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu.

 

Ciecierzyca jest bogata w białko i potas, który obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo zmniejsza ona poziom tzw. złego cholesterolu, który jest odpowiedzialny za wiele chorób serca. Ciecierzyca zawiera również żelazo, które zapobiega anemii.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z jajkiem

Sałatka z ciecierzycy

Pomysł na pyszną i pożywną sałatkę z ciecierzycy z dodatkiem kaszy kuskus i kurczaka.

 

Potrzebujesz:

  • miski,
  • garnka.

 

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus,
  • 500 ml bulionu,
  • 2 łyżki mięty,
  • 2 łyżki pietruszki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 pierś kurczaka,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • 1 szklanka ciecierzycy.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Wrzuć kurczaka do wody z dodatkiem kurkumy, soli i pieprzu.
  • Gotuj przez pół godziny.
  • Ugotowaną pierś pokrój w kostkę.
  • Zagotuj pół litra bulionu z dodatkiem masła.
  • Gotowym bulionem zalej kuskus.
  • Odstaw na 10 minut.
  • Do miski wsyp gotową kaszę, kurczaka, ciecierzycę, mięte, pietruszkę i sok z cytryny.
  • Dokładnie wymieszaj. Gotowe

Smacznego!

 

Kotlety z ciecierzycy

 

Kotlety z ciecierzycy świetnie smakują podawane zarówno na zimno, jak i na ciepło. Nie zawierają mięsa, więc są idealną potrawą dla wszystkich wegetarian.

 

Potrzebujesz:

  • miski,
  • patelni.

 

Składniki na 3 porcje:

  • 1 szklanka ciecierzycy,
  • natka pietruszki (do smaku)
  • bułka tarta (do obtoczenia),
  • pół kostki masła,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • sól (do smaku),
  • bazylia (do smaku),
  • pieprz (do smaku)

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Wskazówki: Kotlety z ciecierzycy podawaj z sałatą i ryżem.

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ciecierzycę w lekko osolonej wodzie.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej łyżkę masła na patelni.
  • Podsmaż cebulę, aż się zeszkli.
  • Do ciecierzycy dodaj podsmażoną cebulę i natkę pietruszki.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Zblenduj całość.
  • Wbij jajko i dopraw przyprawami.
  • Uformuj kotlety.
  • Obtocz je w bułce tartej,
  • Usmaż kotlety na maśle na złoty kolor. Gotowe.

Smacznego!

Chili con carne z ciecierzycą

Chili con carne to tradycyjne danie kuchni amerykańskiej, podawane z ryżem lub w tortilli. Jego głównymi składnikami są papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone mięso. Chili con carne świetnie smakuje również z dodatkiem ciecierzycy.

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • patelni.

 

Składniki na 4 porcje:

  • puszka ciecierzycy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka przecieru z pomidorów,
  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • ostra papryka mielona (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • kolendra (do smaku),
  • bazylia (do smaku),
  • papryczka chili (do smaku),

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Wskazówki: Chili con carne możesz podać zawinięte w tortillę lub z dodatkiem ryżu.

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz i pokrój cebulę wraz z czosnkiem.
  • Rozgrzej na patelni masło.
  • Smaż cebulę i czosnek.
  • Wrzuć na patelnię mielonego indyka.
  • Dopraw przyprawami.
  • Wrzuć fasolę i paprykę.
  • Przełóż wszystko do garnka i zalej przecierem pomidorowym.
  • Gotuj na ogniu do miękkości. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady