3 przepisy na smaczne i ciekawe dania z pieczarkami

pieczarki do sałatki
Fot. ©deviddo/Fotolia

Pieczarki świetnie współgrają zarówno z warzywami, mięsem drobiowym, wołowym, a nawet wieprzowym. Można z nich stworzyć dania na każdą okazję.

 

Pieczarki zawierają witaminy grupy B (odpowiedzialne za układ krwionośny, układ nerwowy, stan skóry, paznokci, jamy ustnej i języka) i D (wpływające na kondycję kości i odporność). Są też bogatym źródłem kwasu foliowego zwiększającego odporność organizmu na bakterie i wirusy,

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: truskawki w czekoladzie

Sałatka z mandarynką i pieczarkami

Doskonałym, a zarazem nietypowym dodatkiem do obiadu dla całej rodziny jest sałatka z mandarynką i pieczarkami.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki:

  • sałata roszponka (1 garść),
  • cebula (pół sztuki),
  • jabłko (pół sztuki),
  • kukurydza (pół puszki),
  • pieczarka (1 duża sztuka),
  • mandarynka (1 duża sztuka),
  • sól,
  • pieprz,
  • ocet balsamiczny (1 łyżka kuchenna),
  • cukier (1 łyżka kuchenna),
  • musztarda (1 łyżka kuchenna),
  • olej (4 łyżki kuchenna).

 

Sposób przygotowania:

  • Sałatę oczyść, umyj i osusz.
  • Jabłko obierz i pokrój w kosteczkę.
  • Cebulę umyj, obierz i pokrój również w kostkę.
  • Odsącz kukurydzę.
  • Pieczarkę umyj, obierz i pokrój.
  • Do sałaty dodaj jabłko, cebulę, kukurydzę i pieczarkę.
  • Obierz mandarynkę i dodaj jej kawałki do sałatki.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Olej przelej do kubeczka i dodaj do niego ocet, cukier i musztardę.
  • Wymieszaj aż otrzymasz gładki sos.
  • Dodaj sos do sałatki i wymieszaj. Gotowe.

Leczo z pieczarkami

Leczo to węgierska specjalność. Jej składnikami są pomidory, papryka i cebulka z mięsem. Świetnie komponuje się z pieczarkami.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 45 minut

 

Składniki:

  • cebula (1 sztuka),
  • olej (3 łyżki kuchenne),
  • pieczarki (500 g),
  • papryka (2 sztuki),
  • koncentrat pomidorowy (2 łyżki kuchenne),
  • kiełbasa (opcjonalnie),
  • bazylia,
  • oregano,
  • papryka ostra,
  • sól,
  • pieprz.

 

Sposób przygotowania:

  • Wyczyść, umyj i pokrój cebulę.
  • Na patelni rozgrzej olej.
  • Wrzuć cebulę na patelnię i zeszklij.
  • Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w plastry.
  • Paprykę pokrój w kostkę.
  • Pieczarki i paprykę dodaj do cebuli.
  • Smaż przez 10 minut.
  • Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku.
  • Według uznania dodaj kawałki kiełbasy. Gotowe.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Idealne na romantyczną kolację, syte, a zarazem lekkie – takie jest risotto z kurczakiem i pieczarkami.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki:

  • cebula (1 sztuka),
  • pieczarki (300 g),
  • pietruszka,
  • filety z kurczaka (2 sztuki),
  • olej (2 łyżki kuchenne),
  • białe, wytrawne wino (50 ml),
  • ryż arborio (200 g),
  • bulion (500 ml),
  • sól,
  • pieprz,
  • parmezan (40 g),
  • masło (2 łyżki kuchenne).

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj pół litra bulionu.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Wrzuć na patelnię pokrojonego w kostkę kurczaka.
  • Smaż aż się zarumieni.
  • Zdejmij patelnię z palnika, a kurczaka odstaw na bok.
  • Wyczyść, umyj i pokrój pieczarki.
  • Na patelnię połóż masło i pokrojone pieczarki.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Duś aż wyparuje cały płyn.
  • Pokrój cebulę w kostkę.
  • Zeszklij cebulę na rozgrzanym oleju.
  • Wsyp na patelnię ryż i mieszaj.
  • Do ryżu wlej białe, wytrawne wino i poczekaj aż się wchłonie.
  • Stopniowo wlewaj na patelnię rosół mieszając.
  • Gdy ryż stanie się lekko twardy, dodaj ser, masło, pieczarki i kurczaka.
  • Smaż przez parę minut by składniki się połączyły ze sobą.
  • Posyp risotto serem i natką pietruszki. Gotowe.
 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje