Przepisy z kaszy jaglanej na placki z gruszką i faszerowane jajka to sposób na sycącą przekąskę lub kolację. Z podanych przepisów powinno wyjść około 15 placków z kaszy jaglanej i 12 faszerowanych jajek.

Reklama

Przepis z kaszy jaglanej - placki z gruszką

Czas wykonania: ok. 30 minut

Zobacz także

Stopień trudności: łatwy

Potrzebujesz:

  • blendera,
  • miski,
  • obieraczki lub małego nożyka,
  • łyżki.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • olej do smażenia,
  • 3 szklanki kaszy jaglanej (ugotowanej),
  • szczypta cukru pudru,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki sody,
  • 2 świeże gruszki.

Sposób przygotowania:

1. Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki (mogą być nieregularne).

2. Kawałki gruszki wrzuć do miski i zalej mlekiem. Całość zmiksuj blenderem.

3. Do zmiksowanych gruszek z mlekiem dodaj trzy szklanki ugotowanej kaszy jaglanej i miksuj dalej.

4. Dodaj sodę i dwa rodzaje mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 5-10 minut.

5. Na patelnię wlej olej na wysokość ok. 1,5 cm i rozgrzej go. Gdy olej zaczyna skwierczeć zmniejsz ogień, nabierz ciasto na łyżkę (powinno być dosyć gęste) i wyłóż je na patelnię. Placki smaż na złoty kolor z jednej i z drugiej strony.

6. Duży talerz wyłóż ręcznikiem papierowym i wykładaj na niego placki z kaszy jaglanej, aby dobrze obciekły z tłuszczu.

7. Zanim wyłożysz kolejną porcję placków, sprawdź czy poziom oleju jest wystarczająco wysoki. Jeżeli w trakcie smażenia ubyło dużo oleju, należy dolać świeży olej i poczekać aż się rozgrzeje i zacznie skwierczeć.

Przepis z kaszy jaglanej – faszerowane jajka

Czas wykonania: ok. 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

- garnka,

- noża,

- miski,

- małej łyżeczki.

Składniki:

- 6 łyżek stołowych ugotowanej kaszy jaglanej,

- 6 jaj,

- szczypta soli,

- szczypta pieprzu,

- 5 średnich rzodkiewek,

- 2 łyżki jogurtu naturalnego,

- 3 łyżki kiełek np. rzodkiewki lub słonecznika.

Sposób wykonania:

1. Jaja włóż do garnka, zalej wodą, wsyp szczyptę soli i ugotuj na twardo.

2. Ugotowane jaja ostudź i obierz ze skorupek.

3. Każde jajko przekrój na pół i wyjmij żółtka. Spody jajek zetnij tak, aby każda połówka jajka stabilnie stała.

4. Rzodkiewki pokrój w kostkę i wsyp do miski. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, jogurt naturalny i przyprawy według uznania. Całość dokładnie wymieszaj.

5. Małą łyżeczką nabieraj farsz i wypełniaj nim wgłębienia po żółtkach.

6. Na koniec posyp jajka kiełkami.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama