Na szybki obiad dla dzieci najlepiej zrobić danie z makaronem i sosem pomidorowym lub pizzę z przygotowanego wcześniej i zamrożonego ciasta. Można tu przemycić niezbyt lubiane warzywa, których pieczenie wydobędzie z nich wspaniały aromat. Dodatek apetycznie ciągnących się serów umili dziecku każdy posiłek.

Reklama

Potrawy dla dzieci powinny być kolorowe, a ich przygotowanie nie może zabierać zbyt dużo czasu. Dania można przygotowywać wspólnie, co będzie świetną zabawą.

Makaron z sosem pomidorowym

Dania z makaronem to sposób na każdego niejadka. Makaronowa zapiekanka jest szybka i nieskomplikowana. Żeby dziecko jeszcze chętniej ją jadło, należy sięgnąć po kolorowy makaron, np. ze szpinakiem czy suszonymi pomidorami. Uda się wtedy sprytnie przemycić do potrawy dodatkową porcję warzyw.

Zobacz także

Składniki:

  • 250 g krótkiego makaronu (rurki, kokardki, świderki, muszelki),
  • 3 puszki krojonych pomidorów,
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku,
  • 2 cebule pokrojone w pióra,
  • żółty ser starty na tarce do posypania zapiekanki,
  • oliwa do posmarowania formy,
  • opcjonalnie suszone zioła do sosu oraz świeże do przybrania zapiekanki.

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180º i zagotuj wodę na makaron.
  • Ugotuj makaron na półtwardo i odcedź go.
  • Natłuść oliwą naczynie do zapiekania, ułóż w nim cebulę, czosnek i makaron.
  • Zalej całość pomidorami z puszki (jeśli dzieci lubią, posyp suszonymi ziołami).
  • Zapiekaj około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Posyp zapiekankę żółtym serem i potrzymaj jeszcze kilka minut w gorącym piekarniku.
  • Przed podaniem posyp świeżą bazylią, koperkiem lub natką pietruszki.

Pizza wegetariańska

Prawie każde dziecko lubi pizzę. Warzywny placek stwarza wiele możliwości połączeń ulubionych smaków. Aby przyspieszyć czas przygotowania pizzy, najlepiej zrobić dużą ilość ciasta i zamrozić poporcjowane w kulki.

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól,
  • 1 szklanka letniej wody.

Na wierzch:

  • 3 łyżki oliwy,
  • kilka gałązek bazylii,
  • 1 szklanka gotowego sosu pomidorowego,
  • opakowanie mozzarelli,
  • 1 średnia papryka pokrojona w paski,
  • kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół,
  • kilka wydrylowanych oliwek przekrojonych na pół,
  • pół cukinii w plasterkach.

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj w misce drożdże z łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłej wody (do otrzymania konsystencji gęstej śmietany) i pozostaw na 15 minut.
  • W misce wyrób ciasto z otrzymanego, wyrośniętego rozczynu, mąki, soli, oliwy i szklanki letniej wody.
  • Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki, uformuj je w kulę, włóż do miski i przykryj na 2 godziny – ciasto nawet dwukrotnie zwiększa objętość.
  • Na oliwie możesz podsmażyć paprykę i dusić ją do miękkości z niewielką ilości wody. Ale możesz też pokroić ją w drobne kostki w surową położyć na pizzy do pieczenia.
  • Po rozwałkowaniu ciasta na placek, ułóż go na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze, posmaruj sosem pomidorowym, ułóż składniki, listki bazylii i skrop pizzę oliwą.
  • Pizzę piecz maksymalnie 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220° do zrumienienia.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama