Jak karmić dwulatka?

dwulatek je
Fot. ©Oksana Kuzmina/fotolia

Organizm dwulatka rozwija się bardzo szybko, a aby rozwój odbywał się prawidłowo, dziecku trzeba zapewnić prawidłową ilość substancji odżywczych i energii. Dieta powinna być urozmaicona – stopniowo wprowadzamy nowe produkty, przyzwyczajając malucha do jedzenia tak, jak dorośli. Należy uważać z ilością cukru i soli.

Zmiany w diecie dwulatka

Małe dzieci powinny jeść 4-5 posiłków dziennie, w tym 3 posiłki podstawowe i do 2 uzupełniających. Dieta powinna być przede wszystkim zróżnicowana, aby dziecko otrzymywało wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jedzenie nie musi być już miękkie i papkowate, jednak trzeba uważać na np. pestki w owocach. Dania powinny wymagać więcej gryzienia niż dotychczas, jednak trzeba pamiętać, że do trzeciego roku życia dziecko może mieć problemy z gryzieniem np. twardszej skórki jabłka czy większego kawałka mięsa.

W wieku dwóch lat lekki spadek apetytu jest czymś normalnym, ponieważ organizm przyzwyczaja się do bardziej kalorycznych niż dotychczas posiłków. Nie należy dziecka zmuszać do jedzenia.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: omlet owsiany

 

Wprowadzając nowe składniki do diety malucha trzeba uważać, ponieważ może się okazać, że dziecko będzie na konkretny pokarm uczulone. Trzeba je więc podawać w niewielkich ilościach i obserwować, czy aby na pewno nie wystąpią u niego reakcje alergiczne.

Co podawać dwulatkowi do jedzenia?

Podstawą diety dwuletniego dziecka powinny być warzywa, ponieważ zawierają dużo witamin i minerałów. Aby nie pozbyć się ich podczas obróbki termicznej, najlepiej podawać warzywa surowe i gotowane na parze.

 

Również owoce są bardzo ważne. Nie mogą jednak być podawane w nadmiarze, ponieważ zawierają dużo cukru.

 

Ważne jest białko – budulec kości, bardzo potrzebne dziecku w tym wieku. Warto podawać mu mleko, jaja i przetwory mleczne, jednak nie te odtłuszczone – tłuszcz niezbędny jest do wchłaniania białka. Kupując jogurty należy zwracać uwagę na zawartość cukru.

 

Mięso i ryby – są cennymi źródłami tłuszczów i kwasów tłuszczowych omega-3.

 

Warto podawać dziecku pieczywo z pełnego ziarna, które bogate jest w błonnik. Trzeba jednak uważać z jego ilością – w nadmiarze może skutkować biegunką. Bogate w błonnik i substancje odżywcze są również grube kasze.

 

Do picia nie należy podawać gotowych napojów, które zwykle zawierają dużo cukru i konserwantów. Dziecko powinno pić przede wszystkim wodę.

 

Unikajmy dań mocno przetworzonych, gotowych – oprócz konserwantów mogą mieć także dużo soli, której nie można podawać małemu dziecku w nadmiarze.

 

Pamiętajmy, że podając dziecku określone potrawy, wyrabiamy w nim nawyki żywieniowe – jesteśmy odpowiedzialni za jego zdrowie. Niezdrowe nawyki, takie jak sięganie po przekąski w rodzaju chipsów i słodyczy może wpłynąć na całe ich przyszłe życie.

Zapotrzebowanie na składniki odżywcze dwulatka

Komponując posiłki, pamiętajmy, że dziecko dla prawidłowego rozwoju potrzebuje codziennie odpowiednią ilość energii i substancji odżywczych:

  • 92 kalorii na kilogram masy ciała, czyli ok. 1100-1200 kcal, jednak ilość dostarczanej energii trzeba dopasować od aktywności dziecka.
  • 2,8 grama białka na kilogram masy ciała – najlepiej z jaj, nabiału, mięsa.
  • 3,3 grama tłuszczu na kilogram masy ciała – najlepiej z masła i olejów roślinnych.

13 gramów węglowodanów na kilogram masy ciała.


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje