Wegańskie burgery z kapusty kiszonej, chili, pietruszki i groszku oraz buraków, kolendry i kaszy jaglanej

zielony wegetariański burger
Fot. ©Roman Rodionov/Fotolia.com

Wegańskie burgery, czyli wegeburgery, to znakomity pomysł na odmianę od mięsnej rzeczywistości lub urozmaicenie zdrowej roślinnej diety o pyszne fast-foody. Burgery po usmażeniu można podać ze świeżymi warzywami w bułce, waflach ryżowych, a nawet upieczonych krążkach selera. Wspaniale smakują serwowane jako kotlety w towarzystwie pieczonych ziemniaków, ryżu czy kaszy. Warto z nich też uformować małe kulki i zjeść w picie czy tortilli.

 

Podczas przyrządzania wegańskich kotletów nie używa się jajek, więc by zagęścić zbyt rzadką masę, najlepiej jest dodać namoczone wcześniej w wodzie siemię lniane, nasiona chia, bułkę tartą, otręby, mąkę z ciecierzycy albo płatki drożdżowe. Do smażenia warto używać nierafinowanego oleju kokosowego, który ma wysoki stopień dymienia i we wspaniały sposób wydobywa smaki poszczególnych składników.

POLECAMY: Kacper Kuszewski będzie jurorem w kolejnej edycji show "Twoja Twarz Brzmi Znajomo"?

Źródło: Ania Robak, Gary Muvaut

Wegańskie burgery z kapusty kiszonej, pietruszki, chili i żółtego groszku – przepis

Składniki na około 7 kotletów:

  • 300g kapusty kiszonej,
  • 300g żółtego grochu łuskanego, ten rodzaj grochu bardzo szybko się gotuje, nie wymaga też wcześniejszego namaczania,
  • 1 duża cebula cukrowa,
  • szklanka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta sproszkowanej chili,
  • 4 łyżki otrębów owsianych do kotletów plus 5 łyżek do panierki,
  • 1 łyżka nasion chia,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

 

Czas przygotowania: około 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Spróbuj kapustę. Jeżeli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją pod bieżącą wodą, odsącz i bardzo drobno posiekaj.
  • Nasiona chia zalej łyżką gorącej wody i odstaw, aby zrobił się z nich gęsty żel.
  • Opłucz groszek i ugotuj go do miękkości w osolonym wrzątku, stosując ilość wody do ziarna w stosunku 2:1. Często mieszaj, by odparować nadmiar wody i uniknąć przypalenia.
  • Posiekaj drobno cebulę i usmaż ją w garnku na oleju, dodaj kapustę i podsmażaj przez około 7 minut, często mieszając.
  • Zestaw garnek z ognia, dodaj chili, natkę, groch, otręby, nasiona chia i dokładnie wszystko wymieszaj. Odstaw na około 15 minut, by otręby pochłonęły wilgoć. Wymieszaj ponownie i dopraw do smaku.
  • Natartymi olejem dłońmi formuj płaskie kotlety, panieruj je w otrębach i smaż na złoto na rozgrzanym tłuszczu.
  • Odsącz burgery z nadmiaru oleju.

Przygotowane w ten sposób kapuściane krążki są znakomitym dodatkiem do gryczanej bułki, sosów na bazie silken tofu z czosnkiem oraz pieczywa pszennego i ziemniaczanych frytek.

Przepis na wegeburgery z buraka, kaszy jaglanej i kolendry

Składniki na około 4 średniej wielkości kotlety:

  • 2 średniej wielkości buraki,
  • 2 torebki kaszy jaglanej,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • pęczek świeżej kolendry,
  • bułka tarta,
  • garść łuskanych ziaren słonecznika,
  • sól i pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej kokosowy do smażenia.

 

Czas przygotowania: około 55 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz buraki i pokrój je w kostkę, wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj do momentu, aż będą bardzo miękkie.
  • Ugotuj kaszę jaglaną w wodzie z dodatkiem soli i dwóch plasterków cebuli.
  • Cebulę umyj, posiekaj i usmaż na złoto na oleju w dużym garnku.
  • Do cebuli dodaj posiekany czosnek, odcedzone buraki i ugotowaną kaszę jaglaną.
  • Podsmaż wszystko przez około 5 minut, często mieszając.
  • Zdejmij garnek z ognia i zblenduj całość na gładką masę. Dodaj posiekaną kolendrę i słonecznik, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formuj średniej wielkości kotlety, lekko je spłaszczając.
  • Obtocz każdego kotleta z obu stron w bułce tartej i usmaż na oleju.
  • Odsącz burgery z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym lub kratce wyjętej z piekarnika.
  • Podawaj w bułce z sezamem, sałata lodową, kaparami i czarnuszką.

Buraczane burgery są bardzo dekoracyjne i wspaniale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno z pietruszkowym pesto, guacamole lub „serowym” sosem z tofu i płatków drożdżowych. Można również roztopić na nich plaster wegańskiego sera żółtego i udekorować krążkami smażonej na chrupko papryki.

Obie wersje burgerów można też upiec w piekarniku - w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-45 minut.

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady