Wegańskie burgery z kapusty kiszonej, chili, pietruszki i groszku oraz buraków, kolendry i kaszy jaglanej

zielony wegetariański burger
Fot. ©Roman Rodionov/Fotolia.com

Wegańskie burgery, czyli wegeburgery, to znakomity pomysł na odmianę od mięsnej rzeczywistości lub urozmaicenie zdrowej roślinnej diety o pyszne fast-foody. Burgery po usmażeniu można podać ze świeżymi warzywami w bułce, waflach ryżowych, a nawet upieczonych krążkach selera. Wspaniale smakują serwowane jako kotlety w towarzystwie pieczonych ziemniaków, ryżu czy kaszy. Warto z nich też uformować małe kulki i zjeść w picie czy tortilli.

 

Podczas przyrządzania wegańskich kotletów nie używa się jajek, więc by zagęścić zbyt rzadką masę, najlepiej jest dodać namoczone wcześniej w wodzie siemię lniane, nasiona chia, bułkę tartą, otręby, mąkę z ciecierzycy albo płatki drożdżowe. Do smażenia warto używać nierafinowanego oleju kokosowego, który ma wysoki stopień dymienia i we wspaniały sposób wydobywa smaki poszczególnych składników.


CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Agnieszka Hyży zdradza, co trzeba zrobić, by na Twoim weselu zagrała prawdziwa gwiazda!

Źródło: Anna Robak, Gary Muvaut

Wegańskie burgery z kapusty kiszonej, pietruszki, chili i żółtego groszku – przepis

Składniki na około 7 kotletów:

  • 300g kapusty kiszonej,
  • 300g żółtego grochu łuskanego, ten rodzaj grochu bardzo szybko się gotuje, nie wymaga też wcześniejszego namaczania,
  • 1 duża cebula cukrowa,
  • szklanka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta sproszkowanej chili,
  • 4 łyżki otrębów owsianych do kotletów plus 5 łyżek do panierki,
  • 1 łyżka nasion chia,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

 

Czas przygotowania: około 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Spróbuj kapustę. Jeżeli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją pod bieżącą wodą, odsącz i bardzo drobno posiekaj.
  • Nasiona chia zalej łyżką gorącej wody i odstaw, aby zrobił się z nich gęsty żel.
  • Opłucz groszek i ugotuj go do miękkości w osolonym wrzątku, stosując ilość wody do ziarna w stosunku 2:1. Często mieszaj, by odparować nadmiar wody i uniknąć przypalenia.
  • Posiekaj drobno cebulę i usmaż ją w garnku na oleju, dodaj kapustę i podsmażaj przez około 7 minut, często mieszając.
  • Zestaw garnek z ognia, dodaj chili, natkę, groch, otręby, nasiona chia i dokładnie wszystko wymieszaj. Odstaw na około 15 minut, by otręby pochłonęły wilgoć. Wymieszaj ponownie i dopraw do smaku.
  • Natartymi olejem dłońmi formuj płaskie kotlety, panieruj je w otrębach i smaż na złoto na rozgrzanym tłuszczu.
  • Odsącz burgery z nadmiaru oleju.

Przygotowane w ten sposób kapuściane krążki są znakomitym dodatkiem do gryczanej bułki, sosów na bazie silken tofu z czosnkiem oraz pieczywa pszennego i ziemniaczanych frytek.

Przepis na wegeburgery z buraka, kaszy jaglanej i kolendry

Składniki na około 4 średniej wielkości kotlety:

  • 2 średniej wielkości buraki,
  • 2 torebki kaszy jaglanej,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • pęczek świeżej kolendry,
  • bułka tarta,
  • garść łuskanych ziaren słonecznika,
  • sól i pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej kokosowy do smażenia.

 

Czas przygotowania: około 55 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz buraki i pokrój je w kostkę, wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj do momentu, aż będą bardzo miękkie.
  • Ugotuj kaszę jaglaną w wodzie z dodatkiem soli i dwóch plasterków cebuli.
  • Cebulę umyj, posiekaj i usmaż na złoto na oleju w dużym garnku.
  • Do cebuli dodaj posiekany czosnek, odcedzone buraki i ugotowaną kaszę jaglaną.
  • Podsmaż wszystko przez około 5 minut, często mieszając.
  • Zdejmij garnek z ognia i zblenduj całość na gładką masę. Dodaj posiekaną kolendrę i słonecznik, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formuj średniej wielkości kotlety, lekko je spłaszczając.
  • Obtocz każdego kotleta z obu stron w bułce tartej i usmaż na oleju.
  • Odsącz burgery z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym lub kratce wyjętej z piekarnika.
  • Podawaj w bułce z sezamem, sałata lodową, kaparami i czarnuszką.

Buraczane burgery są bardzo dekoracyjne i wspaniale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno z pietruszkowym pesto, guacamole lub „serowym” sosem z tofu i płatków drożdżowych. Można również roztopić na nich plaster wegańskiego sera żółtego i udekorować krążkami smażonej na chrupko papryki.

Obie wersje burgerów można też upiec w piekarniku - w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-45 minut.

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje