Lekki obiad wiosenny przygotuje się, wykorzystując chudsze rodzaje mięs i różnorodne warzywa, a nawet owoce. Serwując obiady, należy pamiętać o dodatku w postaci sałatki z wiosennych warzyw, np. z rzodkiewki nazywanej królową nowalijek.

Reklama

W okresie wiosny warto zrezygnować z wysokotłuszczowych i ciężkich obiadów zastępując je lekkimi i zdrowymi posiłkami. Obowiązkowymi dodatkami do wiosennych dań głównych są świeże, barwne i smakowite sałatki i surówki. Wiosna pobudza do życia całą przyrodę, nie należy więc zapominać o bogactwie warzyw i owoców, jakie przynosi.

Wiosenny obiad - co zrobić, by był lekki i smaczny?

Zobacz także

Lekki obiad wiosenny przygotuje się, rezygnując z tłustych i wysokokalorycznych produktów. Wraz z nadejściem długo wyczekiwanej wiosny w sklepach i na targach pojawiają się różnorodne warzywa i owoce. Przyrządzając obiad, nie należy zapominać o tym kolorowym bogactwie. Smacznym i lekkim obiadem wiosennym będą pieczone filety z indyka z warzywami: marchewką, kalafiorem i brokułami podane z kaszą pęczak, jaglaną lub brązowym ryżem. Inną propozycją są naleśniki z pełnoziarnistej mąki nadziewane warzywnym farszem. Wyśmienitym obiadem wiosennym będzie również łosoś polany sosem z mango serwowany z sałatką z rukoli, pomidorków koktajlowych i awokado. Lekkim dodatkiem, który sprawdzi się przy każdym obiedzie, będzie wiosenna sałatka na bazie mixu sałat z roszponką lub rukolą, rzodkiewek, sera ricotta i owoców grantu.

Przepis na obiad wiosenny: indyk z warzywami

Składniki:

  • 500 g filetu z indyka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • mrożone warzywa: kalafior, brokuł, marchew,
  • 300 g batatów,
  • ½ papryczki chili,
  • 1 łyżka masła,
  • gałązka rozmarynu,
  • posiekane liście bazylii,
  • przyprawy: sól, pieprz, po ½ łyżeczki: kurkumy, oregano, kminu rzymskiego, słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

  • Pokrój indyka na mniejsze porcje - najlepiej tak, żeby otrzymać 6 sztuk. Rozbij mięso tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Wysmaruj indyka oliwą i odłóż na 1-3 godziny do zamarynowania.
  • Warzywa przesyp do sita i przelej ciepłą wodą. Rozmroź i odsącz.
  • Wymieszaj warzywa z ½ łyżki oliwy oraz z solą, pieprzem i drobno posiekaną papryczką chili.
  • Obierz bataty, a następnie pokrój na małe, podłużne kawałki. Dopraw je solą, pieprzem i wymieszaj z ½ łyżki oliwy oraz z posiekanymi listkami rozmarynu.
  • Bataty włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 15 minut. Następnie do batatów dodaj warzywa. Na wierzchu ułóż filety z indyka i oprósz je wiórkami z masła. Całość piecz przez około 20 minut. Przed podaniem posyp filety posiekaną bazylią.

Przepisy na obiad wiosenny: łosoś w sosie z mango

Składniki:

  • 300 g filetów z łososia (2 filety po 150 g),
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 1 starty ząbek czosnku,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • ½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki,
  • 2 łyżeczki startego imbiru,
  • sos: 1 mango, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka soku z limonki, 2 łyżeczki brązowego cukru, 1 łyżeczka oliwy, 2 łyżeczki startego imbiru, szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  • Filety z łososia oczyść ze skóry. Opłucz i osusz. Zamarynuj łososia w mieszance sosu sojowego, soku z limonki, brązowego cukru, czosnku i imbiru. Pozostaw na około 1 godzinę.
  • Nagrzej piekarnik do 230 stopni z termoobiegiem. Łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz przez około 8 minut.
  • Marynatę zlej do rondelka. Gotuj przez kilka minut aż zgęstnieje. Po upieczeniu polej łososia powstałym sosem.
  • Miąższ z mango zmiksuj z octem, sokiem z limonki, imbirem, oliwą, cukrem i solą. Uzyskany mus wlej do rondla przez sito. Gotuj przez około 4 minuty, aż zgęstnieje. Następnie mus ponownie zmiksuj do uzyskania gładkiego sosu.
  • Upieczonego łososia ułóż na talerzach. Polej sosem z mango. Łososia podawaj z sałatką z rukoli, pomidorków koktajlowych i awokado.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama