Leśny mech to niecodzienna propozycja na smaczne ciasto ze szpinaku i owoców granatu. Przepis jest prosty, a przygotowanie potrawy zajmuje około 90 minut.

Reklama

Szpinak, nawet jeśli jest upieczony, ma właściwości antynowotworowe i chroniące przed miażdżycą. Jest bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy (szczególnie potrzebny kobietom w ciąży, zapobiega wadom układu nerwowego płodu).

Stopień trudności: łatwe

Zobacz także

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:

  • metalowa forma (średnica 25 cm),
  • szpinak świeży lub mrożony (450 g),
  • jajka (4 sztuki),
  • cukier (290 g),
  • olej (300 ml),
  • mąka krupczatka (450 g),
  • proszek do pieczenia (3 łyżeczki),
  • pasta z wanilii (5 g),
  • śmietana kremówka (400 ml),
  • cukier puder (2 łyżki kuchenne),
  • galaretka agrestowa.

Sposób przygotowania:

  • Jeśli szpinak jest świeży - sparz go wrzątkiem i zblenduj, a jeśli mrożony - rozmroź, odsącz i ewentualnie zmiksuj.
  • Białka ubij z cukrem na puszystą pianę, a następnie miksując dodaj żółtka.
  • Mieszając masę, wlewaj powoli olej.
  • Dodaj pastę z wanilii i wymieszaj.
  • Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Dadaj mąkę do masy jajecznej i zmiksuj.
  • Do całości wrzuć szpinak i wymieszaj łyżką.
  • Formę nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto przełóż do formy.
  • Wstaw do piekarnika wcześniej nagrzanego do 165 °C z opcją termoobiegu.
  • Piecz przez godzinę.
  • Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika.
  • Po 5 minutach wyciągnij z papierem z formy do wystudzenia.
  • Po wystudzeniu obetnij nożem wierzch ciasta.
  • Obcięte ciasto pokrusz palcami nad talerzem.
  • Dół ciasta włóż z powrotem do formy.
  • Rozpuść galaretkę w 200 ml wrzątku.
  • Dokładnie wymieszaj ją i wystudź, trzymając w lodówce do momentu, aż zacznie tężeć.
  • Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec wsypując cukier puder.
  • Galaretkę dodaj do śmietany i szybko zmiksuj do połączenia się obu składników.
  • Masę wyłóż na ciasto i posyp okruszkami ciasta.
  • Na wierzch połóż cząstki granatu.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama