Kaczka pekińska wymaga pieczenia przez ponad półtorej godziny w aromatycznej marynacie. Pyszna jest również chrupiąca skórka z kaczki. Należy pamiętać o skropieniu mięsa na talerzu sosem śliwkowym.

Reklama

Oryginalne chińskie przepisy na kaczkę po pekińsku zakładają podanie kawałków pieczonej kaczki z przypominającymi naleśniki plackami mandaryńskimi, warzywami pokrojonymi w słupki i sosem.

Oryginalny chiński przepis na kaczkę po pekińsku

Rada: naleśniki z kaczką i warzywami można zamykać z jednej strony, aby nadzienie nie wypadało i moczyć w sosach. Oprócz sosu śliwkowego z wykwintnym drobiem dobrze komponuje się również sos musztardowo-sojowy, słodki chili, chrzanowy lub czosnkowy.

Zobacz także

Składniki (na 5 porcji):

  • 1 średnia kaczka,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego + kilka łyżek do smażenia placków,
  • 3 ząbki obranego i zmiażdżonego czosnku,
  • szczypta cynamonu,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • półtorej szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • odrobina soli,
  • pół słoiczka sosu śliwkowego,
  • 2 ogórki obrane i pokrojone w słupki,
  • kilkanaście cebul dymek – same zielone części pokrojone w słupki.

Czas przygotowania: do 2 godzin

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

1. Sprawioną kaczkę bez szyi umyj dokładnie i osusz.

2. Do dużego garnka z wrzątkiem włóż po 1 łyżce miodu i octu ryżowego i umieść w nim kaczkę, aby była cała zanurzona w płynie.

3. Gotuj ją 3 minuty, odcedź, osusz i ponakłuwaj widelcem co kilka centymetrów.

4. Wymieszaj w miseczce 2 łyżki miodu, 1 łyżkę octu ryżowego, 1 łyżkę oleju, sos sojowy, czosnek, cynamon, pół łyżeczki pieprzu.

5. Natrzyj kaczkę marynatą pędzelkiem wewnątrz i na zewnątrz i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

6. Rozgrzej piekarnik do 230° Celsjusza i piecz kaczkę przez 20 minut.

7. Zmniejsz temperaturę do 160° Celsjusza i piecz kolejne półtorej godziny. Jeśli kaczka nadmiernie wysycha, skrapiaj ją obficie marynatą w trakcie pieczenia.

8. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli i 1 łyżkę oleju sezamowego.

9. Wymieszaj i wyrabiaj dłońmi ciasto, stopniowo dolewając niepełną szklankę wrzątku.

10. Gdy będzie już jednolite, przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kwadrans.

11. Posyp odrobiną mąki stolnicę lub blat i formuj cienkie placki o kilkucentymetrowej średnicy.

12. Smaruj je z obu stron olejem sezamowym i rozwałkowuj.

13. Układaj jeden na drugim i przykryj ściereczką.

14. Tuż przed podaniem kaczki podsmaż placki z obu stron na natłuszczonej patelni.

15. Po wyjęciu z piekarnika pokrój mięso kaczki w plasterki.

16. Podawaj gorące placuszki z mięsem kaczki oraz warzywami pokrojonymi w słupki, polane sosem śliwkowym i zwinięte w ruloniki.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama