Sokowirówka czy wyciskarka – co wybrać do domu?

Świeżo wyciśnięty sok warzywny z sokowirówki.
Fot. ©udra11/Fotolia.com

Sokowirówka miażdży miąższ owoców i warzyw za pomocą ostrzy tarki. Powstały sok jest klarowny, ale pozbawiony większości wartości odżywczych. Wyciskarka (zwana też sokowirówką wolnoobrotową bądź ślimakową) pracuje wolniej, a wyciska sok z owoców przy użyciu wałka. Powstały napój jest gęsty i pełen witamin oraz minerałów.

 

Sokowirówki należą do najtańszych i najpopularniejszych sprzętów służących do wyciskania soku. Za ich pomocą można przygotować sok już w kilka minut.

POLECAMY: Jaka jest najbardziej kompromitująca rzecz jaką w życiu zrobił Sławomir? Jego odpowiedź Was zaskoczy

Źródło: Ania Robak, Gary Muvaut

Sokowirówka daje klarowny sok i jest idealna do warzyw

Sokowirówka jest plastikowym bądź stalowym urządzeniem elektrycznym z ostrzami, zbiornikiem na produkty spożywcze oraz szerokim otworem z sitkiem. Sprzęt kosztuje kilkaset złotych. Do głównego naczynia wkłada się owoce bądź warzywa, które są następnie intensywnie rozdrabniane i odwirowywane. Powstały sok spływa do kielicha, natomiast filtr siatkowy chroni przed przedostaniem się pestek, miąższu i skórek. Taki napój jest przejrzysty i aromatyczny. Podczas ścierania i odwirowywania miąższu przy wysokich obrotach urządzenia sok się utlenia. Oznacza to, że traci część wartości odżywczych (między innymi witamin) i ma tendencję do rozwarstwiania. Taki sok jest zdatny do spożycia jedynie od razu po wyciśnięciu – już po godzinie od przyrządzenia traci swoje cenne właściwości i może się zepsuć.

Sokowirówka świetnie sobie radzi z rozdrabnianiem miękkich i twardych warzyw oraz owoców, na przykład jabłek, marchewek, pomarańczy i buraków. Nie nadaje się jednak do wyciskania soku z zieleniny (szpinaku, pietruszki, szczypiorku, jarmużu i innych), a także malin, porzeczek i jagód. W przypadku tego typu roślin sok będzie miał konsystencję gęstej papki.

Najlepsza sokowirówka to taka, która:

  • wykonuje od 6000 do 12000 obrotów na minutę,
  • ma sito ze stali nierdzewnej,
  • ma wbudowaną funkcję blendera.

Wyciskarka, czyli sokowirówka wolnoobrotowa ze ślimakiem

Wyciskarka jest nazywana również sokowirówką wolnoobrotową oraz ślimakową. To urządzenie elektryczne ma specjalny wałek (ślimak), który wbija się w owoce i dokładnie wyciska z nich sok. Oczyszczone, przepołowione owoce wystarczy wcisnąć lub wsypać do głównego zbiornika i włączyć urządzenie. Gotowy napój spływa do wbudowanego kielicha, a pestki, miąższ i skórki zatrzymują się na sitku. Proces produkcji soku jest długotrwały i może wynosić nawet kilkanaście minut. Sokowirówka wolnoobrotowa kosztuje ponad tysiąc złotych.

Sok z wyciskarki jest gęsty i dzięki niskim obrotom mechanizmu nie utlenia się, więc zachowuje składniki odżywcze. Dodatkowo nie rozwarstwia się i można go wypić w ciągu dwóch dni. Sok trzeba jednak przechowywać w lodówce.

Wyciskarka jest idealna do wyciskania soku z miękkich owoców i warzyw (na przykład cytrusów, malin bądź pomidorów), w tym zieleniny. Starszy lub tańszy sprzęt nie poradzi sobie jednak z twardymi roślinami, takimi jak marchewka, burak lub seler.

Sokowirówka ślimakowa powinna:

  • być zrobiona z grubego plastiku i stali nierdzewnej (dotyczy to szczególnie sitka),
  • mieć jeden lub dwa wałki,
  • zawierać dodatkowe funkcje, na przykład przygotowywania mleka roślinnego, koktajli bądź sorbetów.
  • Wybierając urządzenie warto sprawdzić łatwość jego czyszczenia, by kłopotliwa obsługa nie zniechęcała do robienia soków i koktajli.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady