Lista zwierzęcych i niewegańskich dodatków do żywności

Próbki zbóż w szklanych pojemnikach czekają na badanie w laboratorium
Fot. ©279photo/Fotolia.com

Koszenila (E120) to czerwony barwnik, uzyskiwany z pancerzy owadów, który jest często obecny w jogurtach, słodyczach (np. cukierkach, kisielach) i napojach. Nawet nie będąc wegetarianinem lub weganinem, warto wiedzieć, jakie produkty zawierają np. proszek z rybnych pęcherzy lub zmielone kości.

 

Pod oznaczeniami konserwantów, dodatków smakowych i barwników sygnowanych literą E z numerycznym dodatkiem, często kryją się substancje, które mają zwierzęce pochodzenie. Dla przykładu – otrzymywana z włosia zwierzęcego i piór L-cysteina, czyli E920, stosowana jest w cukiernictwie i produktach piekarniczych oraz herbatkach dla niemowląt.


CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Zbyt odważna kreacja, brak bielizny i jeszcze dotykanie Harry'ego - WSZYSTKIE wpadki Meghan Markle!

Źródło: Anna Robak, Gary Muvaut

Lista najczęstszych E- dodatków pochodzenia zwierzęcego

Tego typu lista jest szczególnie przydatna podczas robienia zakupów. Używane m. in. do produkcji masła orzechowego, jogurtów, pieczywa, kakao, deserów, pieczywa, czekolad, jedzenia dla dzieci

gum do żucia a nawet napojów E – dodatki, których szczególnie weganie i wegetarianie powinni unikać, to m. in.:

  • E1105,
  • E120,
  • E270,
  • E422,
  • E431,
  • E434,
  • E441,
  • E442,
  • E445,
  • E470a,
  • E470b,
  • E471,
  • E472a,
  • E472c,
  • E472d,
  • E472e,
  • E472f,
  • E473,
  • E474,
  • E475,
  • E477,
  • E481,
  • E482,
  • E483,
  • E491,
  • E492,
  • E570,
  • E626,
  • E627,
  • E628,
  • E629,
  • E630,
  • E631,
  • E632,
  • E633,
  • E634,
  • E635,
  • E901,
  • E904,
  • E920,
  • E927b,
  • E966.

Lista niektórych składników pochodzenia zwierzęcego stosowanych w produktach spożywczych

  • Albumina: z białek jaj lub mleka – substancja wiążąca, dodawana do wyrobów cukierniczych.
  • Kwas mirystynowy: z mieszanki tłuszczów zwierzęcych i roślinnych – dodawany do czekolady, lodów, cukierków i ciast.
  • Kwas mlekowy (E270): z cukru mlecznego – konserwant wyrobów cukierniczych, napojów gazowanych, marynat i sosów.
  • Kwas stearynowy (E570): z tłuszczów zwierzęcych – składnik gum do żucia.
  • Lanolina: tłuszczopot owczy – składnik gum do żucia.
  • L-cysteina (E920): z pierza ptaków (gęsi) lub zwierzęcej sierści – wykorzystywana do poprawiania jakości białej mąki, dodawana do pieczywa i wyrobów cukierniczych oraz herbatek dla dzieci.
  • Luteina: z żółtka jaja kurzego – barwnik żywności.
  • Pepsyna: enzym z żołądka świń – używana do produkcji serów.
  • Podpuszczka (rennina): enzym produkowany przez śluzówkę cielęcego żołądka – może być również syntetyczna – do zagęszczania serów i mlecznych deserów.
  • Szelak (E904): żywica z czerwców (owadów) – czerwony barwnik do glazurowania owoców.
  • Tłuszcz cukierniczy: często z łoju i smalcu – dodawany do ciastek, pączków, ciast gotowych.
  • Węgiel kostny: z kości wołowych, wieprzowych – filtrowanie i klarowanie alkoholi, soków owocowych, napoi bezalkoholowych.
  • Żelatyna wieprzowa (E441): białko z chrząstek, kości, ścięgien i skóry zwierząt – substancja żelująca w galaretkach, jogurtach i słodyczach.

Na co zwracać uwagę podczas zakupów

Etykieta na opakowaniu: „produkt może być spożywany przez wegetarian” lub „produkt może być spożywany przez wegan”, daje pewność, że ani do produkcji, ani w jej trakcie nie zostały użyte składniki pochodzące od martwych zwierząt. Na rynku w dalszym ciągu jest niewielu producentów, którzy mogą stosować takie oznaczenie lub dbają o jego umieszczanie.

 

Im krótsza lista składu danego produktu, tym większe prawdopodobieństwo, że nie znalazły się w nim żadne niewegetariańskie substancje.

 

Warto również zaznaczyć, że za składniki odżywcze, które bezwzględnie muszą zostać umieszczone w składzie produktu znajdującym się na opakowaniu nie są uważane substancje wykorzystywane w przetwórstwie. Oznacza to, że mimo unikania składników odzwierzęcych można nieświadomie kupić produkt, który je zawiera. Podczas wybielania cukru stosowany jest często węgiel pozyskiwany z kości zwierząt, filtrowanie i klarowanie soków czy alkoholi (np. piwa i wina) odbywa się (nie zawsze) przy użyciu żelatyny wieprzowej lub (znacznie rzadziej) karuku, czyli proszku z wysuszonych rybich pęcherzy. 

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje