Lekka kolacja może być łatwa w przygotowaniu i smaczna. Ważne jest zachowanie umiaru oraz kierowanie się zasadą – lekka kolacja obfite śniadanie i odwrotnie, gdy na kolację zdarzy nam się zjeść więcej zadbajmy wówczas o lekkie śniadanie.

Reklama

Lekka kolacja – dobry sen

Kolacja to ważny element zbilansowanej diety. Aby kolacja była lekka, powinna być skromna i składać się z produktów niskokalorycznych, wówczas unikniemy przyrostu tkanki tłuszczowej i będziemy spać spokojnie. Ostatni posiłek najlepiej jeść około 2 godzin przed snem.

Lekka kolacja powinna być pozbawiona jasnego pieczywa i makaronu, słodyczy, ryżu oraz czerwonego mięsa.

Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem i kanapki z pesto pietruszkowo-słonecznikowym

Czas przygotowania: 10-15 minut

Zobacz także

Stopień trudności: łatwy

Składniki na sałatkę:

  • pół dużej białej rzodkwi,
  • 1 duże soczyste jabłko,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka oleju z pestek winogron,

Składniki na kanapki z pesto:

  • pęczek natki pietruszki,
  • garść łuskanych ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub z pestek winogron – olej sezamowy ma intensywny, lekko orzechowy smak, nie wszyscy za nim przepadają,
  • 4 łyżki wody,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 2 kromki pieczywa razowego.

Sposób przygotowania:

1. Rzodkiew i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z olejem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

2. Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni. Do miski lub kielicha blendera włóż natkę, słonecznik, dodaj olej, sos sojowy, wodę i zblenduj na gładką masę.

Tak przygotowane pesto jest doskonałym smarowidłem do kanapek, ale świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronu czy kaszy. Podana w przepisie ilość wystarczy też na lekkie śniadanie lub obiad.

Przepis na marchewkowo-kokosowy mus

Składniki:

  • 250 g marchewki (około 2 średnie marchewki),
  • 150 ml wody,
  • pół łyżeczki miodu,
  • pół łyżeczki soku z cytryny,
  • łyżeczka wiórków kokosowych.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

1. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Zalej wodą, dodaj wiórki kokosowe i ugotuj do miękkości.

2. Ostudź, dodaj miód i sok z cytryny. Zblenduj całość na gładką masę.

Smacznego! ​


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama