Pochodzący z Azji sos sojowy ma bardzo szerokie zastosowanie w świecie kulinarnym. Coraz częściej pojawia się w przepisach kuchni europejskiej. Doskonale komponuje się z mięsem, zarówno pieczonym, duszonym, jak i smażonym.

Reklama

Wywodzący się z Dalekiego Wchodu sos sojowy jest znakomitym zamiennikiem soli. Stanowi doskonały dodatek do wielu potraw, którym nada oryginalnego smaku i aromatu. Stosowany jest nie tylko do potraw azjatyckich – coraz częściej sosem sojowym doprawia się dania kuchni europejskiej.

Czym jest sos sojowy

Ojczyzną sosu sojowego jest Azja. Ta słona japońska przyprawa otrzymywana jest z poddanych fermentacji ziaren soi i pszenicy, niekiedy ryżu oraz dodatku soli i wody. Sosy chińskie są produkowane w całości z ziaren soi i można je podzielić na jasne - doskonale nadające się do gotowania oraz ciemne, które są znacznie gęstsze i słodsze.

Największy producent sosu sojowego

Jedna z wiodących japońskich firm spożywczych jest największym producentem sosu sojowego na świecie. Stosowana przez nią receptura, na podstawie której wytwarzana jest ta unikalna przyprawa, pochodzi z XVI wieku. W składzie sosu sojowego znajdują się jedynie naturalne składniki (ziarna soi, pszenicy, sól, woda). Otrzymany produkt aby nadawał się do spożycia leżakuje przez 6 miesięcy.

Zobacz także

Zastosowanie sosu sojowego

Sos sojowy ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. W kuchni azjatyckiej jest on podstawową przyprawą dodawaną do makaronów, zup oraz sosów. Doskonałą kompozycją jest zestawienie sosu sojowego z mięsem – bardzo często jest wykorzystywany do produkcji mięsnych marynat. Ponadto rewelacyjnie smakuje jako dodatek do mięs smażonych, pieczonych oraz duszonych. Smacznym połączeniem jest również sos sojowy z gulaszami oraz zupami. Dodając odrobinę tej azjatyckiej mikstury do zupy pomidorowej uzyska się głęboki smak i intensywny kolor dania.

Sos sojowy zamiast soli

Wielu dietetyków rekomenduje zamianę soli na sos sojowy – zawiera mniejszą zawartość sodu, który spożywany w nadmiarze może powodować nadciśnienie tętnicze. Główny składnik sosu, czyli soja jest źródłem pełnowartościowego białka, dlatego sos sojowy jest często stosowany przez wegetarian. Ponadto soja dostarcza witamin z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Przepis na kurczaka w sosie sojowym

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki sosu sojowego (ciemny lub jasny),
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 1 por,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • ½ szklanki mleka,
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: około 30 – 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju, a następnie podlej je sosem sojowym. Smaż około 5 minut.
  • Do kurczaka dodaj pokrojonego pora oraz paprykę.
  • Wlej bulion przygotowany z kostki rosołowej i szklanki wody.
  • Całość duś do uzyskania miękkości warzyw. Dopraw solą oraz pieprzem.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z mlekiem i dodaj do potrawy. Duś przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj go z przyrządzonym sosem.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama