Szczotkowanie psa – akcesoria i technika

Szczotkowany pies.
Fot. ©photo_mts/Fotolia.com

Szczotka dla psa oraz grzebień to podstawowe wyposażenie do pielęgnacji sierści pupila. Regularne szczotkowanie psa, oprócz wyczesywania martwej, liniejącej sierści, drobnych patyczków, kołtunów i zanieczyszczeń, wentyluje skórę, pobudza krążenie i przyspiesza wzrost nowego włosia.

 

Do czesania najlepiej przyzwyczajać psa już od szczenięcia, a po zabiegu zawsze dawać mu w nagrodę smakołyk. Ważne jest, by czesać delikatnie, robić częste przerwy (szczególnie, gdy pies czesany być nie lubi) oraz przed i po zabiegu pobawić się z czworonogiem.


CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Karolina Korwin-Piotrowska oceniła talent aktorski Dody! Artystka nie będzie zachwycona tym komentarzem!

Źródło: Newseria Lifestyle

Jak dobrać szczotkę i grzebień dla psa

Szczotki dla psa, mogą być wykonane z drutu, drewna, plastiku lub naturalnego włosia. Dobiera się je w zależności od sztywności, gęstości i długości sierści pupila:

  • szczotki z rzadkim, twardym włosiem będą idealne do krótkiej psiej szaty;
  • druciane są doskonałe dla bardzo gęstej, długiej sierści;
  • plastikowe, sprawdzą się u psów o średniej długości włosia;
  • szczotki z zębami zakończonymi kulką zabezpieczają przed uszkodzeniem skóry zwierzęcia.

 

Grzebień będzie szczególnie przydatny, gdy nasz pies jest bardzo aktywny i w jego sierść często zaplątują się drobne patyczki, liście, owady itp. Doskonale sprawdza się wówczas grzebień podwójny, który po obu stronach rękojeści jest wyposażony w zęby o różnym rozstawie. Może być wykorzystywany do wyczesywania resztek jedzenia z włosów koło pyszczka lub błota z łapek czy niewielkich kołtunów.

 

Osobną grupę szczotek stanowią, szczotki z jonizatorem. Są bezpieczne dla pupila, a dzięki funkcji jonizującej, sierść się nie elektryzuje. Dodatkowo pomagają w neutralizowaniu intensywnego psiego zapachu.

 

Zgrzebło  pełni podobną rolę do grzebienia, ale jest od niego wygodniejsze w użyciu. Trzymamy je za wyprofilowaną, gumową rączkę, równolegle do kierunku przesuwania.  Zgrzebło posiada, miękkie i twarde zęby. Te pierwsze służą do wygładzania sierści. Twarde wyczeszą niewielkie kołtuny i zanieczyszczenia.

 

Do usuwania podszerstka (krótkiej sierści znajdującej się tuż przy skórze) u psów, które mają go szczególnie dużo, najlepszy będzie furminator. Włos usuwany jest za jego pomocą bardzo dokładnie. Używa się go podobnie, jak szczotki.

Jak czesać psa

Przystępując do czesania małego psa, najwygodniej postawić go na stole lub posadzić sobie na kolanach. Przy dużych zwierzętach, najlepiej uklęknąć lub usiąść na małym taborecie. Czesanie wymaga dobrego nastroju – zarówno psa, jak i właściciela. Nerwowe szarpnięcie, które sprawi naszemu psu ból lub dyskomfort może spowodować jego późniejszą niechęć do tego typu zabiegów. Czesanie zawsze łączymy z głaskaniem: jedno pociągnięcie szczotką lub grzebieniem plus jedno pogłaskanie. Czesząc psy długowłose, zawsze spryskujmy sierść odżywką w aerozolu (przeznaczoną specjalnie dla psów). Czesanie na sucho może powodować łamanie włosa i ból.

 

Czesanie rozpoczynamy od tyłu w kierunku pyska. Pamiętajmy, by robić to delikatnie, a gdy pies się niecierpliwi – róbmy przerwy. Po skończonym zabiegu pobawmy się z pupilem i dajmy mu smakołyk.

Jak rozczesać kołtuny

Psy, które posiadają bardzo obfity podszerstek, powinny być często czesane w okresach wzmożonego linienia, czyli w momencie, gdy zmieniają się pory roku. Nie wyczesywana, martwa sierść może prowadzić do powstawania kołtunów, stanów zapalnych skóry i odparzeń. Oznaką, że szata psa jest właściwie pielęgnowana, jest widok zdrowej skóry po rozchyleniu sierści w każdym miejscu na ciele zwierzęcia.

 

Jeżeli sierść psa jest mocno skołtuniona możemy ułatwić rozczesywanie, używając odżywki w spraju. Spryskujemy nią najbardziej sfilcowane miejsca i delikatnie wyczesujemy martwą sierść. Pomocny w tym przypadku będzie filcak. Przyrząd ten, jak sama nazwa wskazuje, służy do odfilcowania (zdejmowania fragmentów mocno skołtunionej sierści). Ostre, duże zęby tego grzebienia rozcinają niewielkie kołtuny. W przypadku, gdy doszło do powstania większych kołtunów potrzebne będą również nożyczki, którymi wycinamy kołtun, resztę wyczesujemy filcakiem. Używanie zwykłego, psiego grzebienia do rozczesania kołtuna może wiązać się z bólem i dyskomfortem pupila, co skutecznie może zniechęcić pupila do czesania na długi czas. Filcak jest niewielki, dzięki czemu można go używać nawet w trudno dostępnych miejscach, takich jak, okolice uszu, pyska oraz pachwiny.

Jak często czesać psa

Psy mające sierść (nie włosy) czeszemy średnio raz w tygodniu (te z włosami codziennie, a nawet kilka razy w ciągu dnia). W okresach wzmożonej aktywności lub wypuszczania pupila na łąki lub do lasu, róbmy to częściej. Dzięki temu szybciej znajdziemy kleszcze i usuniemy drobne patyczki czy brud. Podczas linienia, psa najlepiej czesać codziennie, używając również furminatora. Wówczas pies będzie przechodził ten czas bardziej komfortowo, a mieszkanie nie będzie usłane gęstym dywanem z wypadającej sierści.


Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady