Paweł Płaczek

Ciasto chałwowe bez pieczenia - przepis

8-10 porcji
30 minut + chłodzenie 

SKŁADNIKI
600 g ciastek korzennych 
200 g dżemu malinowego lub śliwkowego 
KREM CHAŁWOWY 
1 l mleka 
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
3 łyżki mąki pszennej 
100 g cukru 
2 żółtka 200 g masła 
laska wanilii
300 g chałwy waniliowej 
DODATKOWO
kakao do dekoracji 

Krem chałwowy: pół litra mleka mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem i żółtkami. Drugie pół litra zagotowujemy. Do gorącego mleka dodajemy to wymieszane z mąką i jajkami, a potem całość jeszcze raz doprowadzamy do zagotowania. Gdy powstanie gęsty budyń, odstawiamy go, aby całkiem wystygł. Masło ubijamy mikserem, aż stanie się jasne i puszyste, a następnie, cały czas miksując, dodajemy ziarenka z całej wanilii i (partiami) wystudzony budyń. Na koniec wsypujemy rozdrobnioną widelcem chałwę. Całość ponownie miksujemy, żeby składniki dobrze się połączyły. W blaszce (ok. 24x24 cm) wyłożonej papierem pergaminowym układamy warstwami po kolei ciastka, dżem i krem budyniowy. Tak postępujemy, aż skończą się składniki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy sporą ilością kakao.

Smacznego!

Paweł Płaczek

Więcej na temat święta Boże Narodzenie ciasto