• ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Czekoladowa Gwiazdka! Brownie dla romantyczki, ptyś dla kusicielki, tartaletka dla damy. A dla niego…

Powiedz, jaką słodycz lubisz, a powiemy ci, kim jesteś! Uwielbiasz czekoladę albo ciepłe kakao z pianką? Najpewniej więc tak samo, jak my, uwielbiasz czerpać z życia pełnymi garściami i celebrować nawet niewielkie okazje! Święta to najlepszy okres, aby poczuć dziecięcą radość i skupić się wyłącznie na przyjemności – i nie mieć z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia!

 

Zobacz świąteczne pyszności od Wedla i sprawdź, co możesz z nich przygotować. Te Święta będą palce lizać… 

Brownie z solonym karmelem dla romantyczki!

Pełne sprzeczności, a jednak o wyjątkowej harmonii. Słodko-słone, dokładnie takie samo jak miłość, przyjaźń albo po prostu… życie. Uwielbiamy to kultowe amerykańskie ciastko i tak samo, jak Nigella Lawson uważamy, że tu nie ma miejsca na półśrodki: im bardziej czekoladowe, tym lepiej. 

 

Fot. Mat. promocyjne

Zobacz przepis na pyszne Brownie z solonym karmelem i sezamkami:

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki pszennej 
  • 1 i ½ szklanki cukru brązowego 
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej E.Wedel (do rozpuszczenia)
  • 150g masła
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej E.Wedel (do pokruszenia do środka)
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • sól
  • 2-3 opakowania sezamków AHA

Przygotowanie:
Krok 1: Gorzką czekoladę E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować razem z cukrem brązowym i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Następnie dodać jajka i całość ponownie zmiksować. Połączyć z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, kakao ciemnym z Ghany E.Wedel i dokładnie wymieszać.

Krok 2: Ciasto przelać na blaszkę do pieczenia, wcześniej wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Dodać pokruszoną gorzką czekoladę E.Wedel i sezamki AHA, a następnie piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 20-30 minut. Ciasto powinno być lekko zakalcowate.

Krok 3: Na patelni rozpuścić cukier i czekać do momentu uzyskania złotego karmelu. Po tym czasie dodać łyżkę masła oraz śmietankę i gotować całość do chwili rozpuszczenia karmelu w śmietanie i zredukowania sosu o połowę. Do karmelu na końcu dodać sól, a następnie polać nim jeszcze ciepłe brownies.

Ptysie dla kusicielki

Idealne na zmysłowy wieczór, kiedy cicho w tle szemrze Frank Sinatra i migoczą choinkowe światełka. Pyszny krem rozpływa się w ustach, a pomarańczowy karmel oblepia palce i wargi… Już wiesz, czym to się skończy?

 

Fot. Mat. promocyjne

Sprawdź, jak zrobić lekkie Ptysie z kremem czekoladowym i lepiącym karmelem pomarańczowym:

Składniki: 

  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki wody
  • 100g masła
  • 3 jajka 
  • 1 opakowanie budyniu
  • Krem Wedlowski czekoladowy
  • 1 pomarańcza 
  • 2 limonki
  • ½ szklanki cukru białego 
  • mleko (ilość podana na opakowaniu budyniu)
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska cynamonu 

Przygotowanie:
Krok 1: W rondelku zagotować wodę z masłem. Do gorącego płynu dodać mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto połączy się w zbitą masę. Odstawić, aby trochę przestygło. Do lekko przestudzonej masy dodawać pojedynczo jajka, aż całość dokładnie się połączy. Przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


Krok 2: Ciasto wyciskać na blaszkę z papierem do pieczenia przy pomocy szprycy cukierniczej. Piec 30 minut w temperaturze 210°C. Do wystudzonego budyniu dodawać stopniowo po łyżce Krem Wedlowski i wymieszać, aż masa będzie idealnie połączona.


Krok 3: Na patelni rozpuścić cukier, aż utworzy się złocisty karmel. Do karmelu dodać sok z pomarańczy i limonek oraz skórkę z pomarańczy, wanilię i cynamon. Gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści, a sos zredukuje o połowę (powinien być bardzo gęsty i klejący). Ptysie nadziewać kremem i polać ciepłym karmelem.

Tartaletka dla damy

Połączenie goryczy i słodyczy doskonale odpowiada twojej osobowości? Pokaż to poprzez elegancki smakołyk, idealny do popołudniowej kawy i spokojnej lektury przy choince. 

 

Fot. Mat. promocyjne

Zobacz przepis na wyrafinowane Tartaletki z czekoladą i marakują:

Składniki:

  • 3-4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady E.Wedel 
  • 350g śmietany 30% 
  • 1 jajko
  • 100g masła 
  • 2-3 marakuje
  • 1 tabliczka białej czekolady E.Wedel
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:
Krok 1: Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, kakao ciemnym z Ghany E.Wedel i masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce minimum przez 15 minut. 


Krok 2: Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wykroić kółka i włożyć do foremek na tartaletki. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę E.Wedel, i posmarować nią wewnątrz upieczone tartaletki. Odstawić do wystudzenia.


Krok 3: W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę E.Wedel. Słodką śmietanę ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać do niej rozpuszczoną gorzką czekoladę E.Wedel. Dokładnie wymieszać mus. Na wierzch dodać 1 łyżeczkę miąższu z marakui a całość przykryć warstwą musu czekoladowego. Podawać po schłodzeniu.

Turbo blok dla niego!

Chrupiący od bakalii, słodki od czekolady, z dodatkiem lekko kwaśnej żurawiny – słowem, idealny! Ma tylko jedną wadę: kończy się o wiele za wcześnie.

Fot. Mat. promocyjne

Zobacz, jak zrobić Turbo blok czekoladowy z chałwą, bakaliami i Torcikiem Wedlowskim:

Składniki:

  • 200g masła
  • 400g mleka w proszku
  • ½ szklanki wody
  • 5 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 200g Chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel
  • 1 Torcik Wedlowski
  • 3 opakowania sezamków AHA
  • ½ szklanki bakalii
  • 1 szklanka cukru
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej E.Wedel

Przygotowanie:
Krok 1: W rondelku zagotować wodę z masłem i dodać do niego cukier. Czekoladę gorzką i mleczną E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej. Do masy dodać kakao ciemne z Ghany E.Wedel i mleko w proszku oraz obie rozpuszczone czekolady E.Wedel, a następnie dokładnie wymieszać.


Krok 2: Posiekać bakalie oraz żurawinę. Chałwę Królewską o smaku waniliowym i Torcik Wedlowski pokroić, a Sezamki AHA połamać. Wszystko dodać do masy i dokładnie wymieszać.


Krok 3: Do natłuszczonej foremki przełożyć masę czekoladową i dokładnie ubić. Odstawić do schłodzenia.

Więcej inspiracji znajdziesz na: Wkuchnizwedlem.wedel.pl

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady